Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte Hakkari, Siirt ve Van gibi kentlerin yaylalarına göç eden koçerler, bu yıl her bölgede başlatılan askeri operasyonlar nedeniyle 20 gündür bulundukları noktalarda bekletiliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Federe Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı ve bölgeye yayılarak devam eden askeri operasyonlar nedeniyle, 20 gündür “bölgede yasak var” denilerek bekletilen koçerler, bu bekleyişten şikayetçi.  

20 gündür bulundukları Şırnak’ın Cizre ilçesinin Cudi Dağı eteklerinde bekletilen koçerler, yaylalara çıkmak için geç kalmaları nedeniyle hayvanlarının birçoğunun telef olduğunu ve birçoğunun da hastalandığını belirtti.

TOPRAĞA GETİRİLEN YASAK  

Koçerlerden Abdullah Sevim (57) yıllardır bölgede koçerlik yaptığını belirterek, hiçbir yıl bu kadar zorlanmadıklarını ifade etti. Kendilerine ait bir yerlerinin olmadığını söyleyen Sevim, “Aslında bize ait olan bu topraklara girişimiz yasaklanıyor. Her yıl bahar aylarında yönümüzü Van, Hakkari ve Siirt’te bulunan yaylarına dönüyoruz. Kış geldiğinde ise Cizre’ye bağlı köy ve mezralarda kalıyoruz. Kaldığımız yerleri kiralayıp para veriyoruz. Parası olmayan ne yaylalara çıkabiliyor ne de kışın ovada kalabiliyor. Artık bu yükten dolayı çok zorlanıyoruz” dedi. 

GEÇ KALDIK!

Yaylaya çıkmaya geç kaldıklarını belirten Sevim, “25 güne yakın bir süredir yaylara gitmek için bekliyoruz. Devlet bize, ‘Biz gidin demeden hiçbir yere gitmeyin. Size emir vermeden hareket etmeyin’ diyor. Şuanda burada olduğumuza dair askerlere imza veriyoruz. Dolayısıyla buna rağmen  gitmeye kalkışsak, askerler bizi yakaladığı yerde gözaltına alır ve para cezası keser. Şimdi burada çaresiz bir şekilde bekleyip askerlerden gelecek haberi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

HAYVANLARDA HASTALIK BAŞLADI

Hayvanlarının sıcaktan hastalanmaya başladığına dikkati çeken Sevim, şuan bulundukları yerde otların sarardığını ve suyun da bitmek üzere olduğunu kaydetti. Her yıl bu vakitlerde yaylada olduklarını hatırlatan Sevim, “Herekol Dağı’nda bulunan yaylalara çıkardık. Ama bu yıl yaylalara gidemiyoruz. Tek isteğimiz bir an önce yasakların kalkması ve yaylalara çıkabilmektir” diye konuştu. 

OPERASYONLAR 

Koçerlerden Gülistan Sevim (28) ise, yaylalara çıkmadıkları takdirde hayvanlarının ellerinde kalacaklarını söyleyerek, “Bugüne kadar yaylaya çıkmamız gerekirdi. Bizim işimiz çok zor ve zahmetli. Bu yıl yaylaya geç çıkacağımız için bu bizi daha da yoracak. Geçen yıl Nisan ayının başında yaylaya çıkmıştık. Ama bu yıl operasyonlardan kaynaklı gitmemize izin verilmiyor. Bu yıl yağmur da hiç yağmadığı için kuraklık var ve böyle devam ederse hayvanlarımızın hepsi telef olacak. Şimdi Feraşin veya Herekol dağları ve yaylalarında olmak isterdik” diye konuştu.