Yayla yasakları ve maliyetlerin yükselmesinden kaynaklı zor zamanlar yaşayan Koçerler, şimdi de DEDAŞ’ın elektrik kesintisinden kaynaklı binlerce hayvanını yitirmekle karşı karşıya. Şırnak’ın İdil ilçesinin Sırtköy beldesine bağlı Aslantepe köyünde konumlanan 16 bin koyunlu 50 hanenin su ihtiyacını sağlayan kuyuların elektriği kesildi. 

Koçerlerden Abdullah Aslan (50), su sıkıntısı nedeniyle büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirterek, "Her bahar aylarının gelmesiyle yaylalarımızı yasaklıyorlar. Geçen yıl hangi yaylaya gitsek askerler bize, ‘yasak’ diyerek çıkartıyordu. Biz geçen yıl çok zorluk gördük ve yaşadık. Yaz ayı bittikten sonra sonbaharda yayla yasaklarını kaldırıyorlar. Sonbahar ayında da kim yaylayı ne yapsın? Yasaklardan kaynaklı yaylalara geç gittik. Geç gittiğimiz için koyunlarımızın birçoğu öldü. Birçoğu da hastalandığı için 10 bin TL ilaç masrafı yaptık. Biz şimdi çocuklarımıza bir un torbaya alamıyoruz. Hayvanlarımıza saman alamıyoruz. Her şey pahalı. Her şey para olmuş artık eskisi gibi değil. Bizim çektiğimiz zorlukları kimse çekmiyor. Bu çaresizliğimiz üzerine birde sularımızı kestiler. Su yok namaz kılalım. Çocuklarımız banyo yapamıyor. Koyunlarımız susuz” dedi. 

‘BİR KOYUN BİR TENEKE YAĞ AYNI FİYAT’ 

Muhyettin Arslan (45) da suların kesilmesine tepki göstererek, “Bir haftadır sularımız akmıyor. Hayvanlarımız var. Suyun olmadığı yerde hayvanlar durmaz. Suları kestikten sonra zorluklar başladı. Koyunlarımıza verebileceğimiz su bulamıyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Su bulmak için İdil’e kadar gittim. Ama su taşımak için tanker bulamadım. Şimdi 20 nüfusu bu şekilde geçindiriyorum. Ama şuanda hayvancılığında kıymeti kalmadı. Şimdi bir koyun ve bir teneke yağ aynı fiyatta. Bu şekilde nasıl sürdürebiliriz? Borç içindeyiz. Bu şartlarda hayvancılığı bitiriyorlar” diye belirtti.  

KOYUNLAR OTLATILAMIYOR

Koçerlerden Hatice Arslan (40) da su olmadığı için koyunları otlanamadığını ifade ederek, “Suyumuz akmıyor. Çok mağdur bir durumdayız. Eşeklerle su taşıyoruz. Çocuklarımızı yıkayacak su yok. Eskiden zahmetliydi ama bu kadar sorun yaşamıyorduk. Su yok, sefalet içindeyiz. Koyunlar otlanıyor ama su ihtiyaçlarını gideremiyorlar. Bu şekilde koyun nasıl otlanacak? Bu kışın ortasında hayvanları suyun olduğu yerlere götürüp su ihtiyacını gideriyoruz. Kuraklıktan kaynaklı hiçbir yerde su yok” diye konuştu. 

Ali Arslan (30) da su sorunun bir an önce çözülmesini talep ederek bu zulme son verilmesi gerektiğini söyledi.