Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görüşmeler sırasında koronavirüs salgınıyla mücadeleye dair bilgilendirmelerde bulundu.

İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük illerdeki artış trendinin neredeyse bütün ülkeye yayılmış¸ durumda olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Bu artışı göğüsleyebilmiş durumda isek de gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz oldu. Virüs bulaştırıcılığından hiçbir şey kaybetmeden adeta kitlesel bulaşma dönemine geçti. Bugün itibarıyla dünyada pozitif vaka sayısı 55 milyon oldu. Ölüm sayısı ise, 1 milyon 326 bini geçti. Hali hazırda 100 bini aşkın ağır vaka hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

‘16 AYRI ÇALIŞMA VAR’

“Görünen o ki, hayatımızı bir süre daha sıkı bir disiplin altına almak zorundayız” diyen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayrı aşı çalışması yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi klinik öncesi dönemi başarıyla tamamlayarak insan denemelerine başlamıştır. Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde de faz çalışmaları devam etmektedir. Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuşmanın ümidi içindeyim. Bize düşen, bu süreci güvenli bir şekilde atlatabilmektir.”  

Koca, önümüzdeki yıl 54’ü hastane olmak üzere 273 sağlık tesisini tamamlayarak, 13 bin 995 nitelikli yatak kapasitesini daha ülkeye kazandırmayı planladıklarını da söyledi.

BİR MİLYON 100 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI

Bakanlık olarak önceliklerinin topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu ileri süren Koca, “Ancak özellikle yaşla birlikte ortaya çıkan hastalıklar, ayakta ve yataklı hasta hizmeti yanında rehabilitasyon hizmet talebinin artmasına yol açmaktadır. 934'ü hastane, 8 bini aile sağlığı merkezi olmak üzere toplamda 14 bini aşkın sağlık kuruluşumuzla hizmet vermekteyiz. 1 milyon 100 bini aşan sağlık çalışanı ile 83 milyonu aşkın insanımıza hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunmanın uğraşı içindeyiz” ifadesinde bulundu.

‘KİŞİ BAŞI SAĞLIK HARCAMASI DÜŞÜK’

Halkın sağlığını korumak ve iyileştirmek için harcanan kaynağın yıldan yıla artış göstermesi gerektiğine dikkati çeken Koca, artışa rağmen Türkiye’de kişi başı kamu cari sağlık harcamasının oldukça düşük olduğunu belirtti. Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını iddia eden Koca, “En önemli önceliğimiz, merkezine vatandaşımızı almış, sağlam temellere oturan, hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemidir. Bağışıklama çalışmaları, aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmada ve hastalık yükünün azaltılmasında en önemli etkendir. ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ çerçevesinde, 13 antijenle en geniş bağışıklama programını uygulayan ülkeler arasındayız. Yıllık 1 milyon 200 bin civarında çocuğun doğduğu ve nüfus büyüklüğüne göre aşılama başarısı en yüksek olan ülkelerin başında gelmekteyiz” ifadelerini kullandı.(Ankara/MA)