Sağlık Bakanlığı, 26 Ekim gününe ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı. Son 24 saat içerisinde 132 bin 913 yeni test yapıldı. Hasta sayısı 2198, iyileşen hasta sayısı 1618, ağır hasta sayısı ise 1780 olarak tespit edildi. Virüs nedeniyle bugün 75 kişi daha yaşamını yitirirken, vefat edenlerin toplam sayısı 9 bin 874'e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre; bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 13 milyon 350 bin 801, hasta sayısı 363 bin 999, iyileşen hasta sayısı ise 316 bin 8'e ulaştı.

Hastalardaki zatürre oranı yüzde 5, yatak doluluk oranı yüzde 50.8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67.1, ventilatör doluluk oranı yüzde 33.4, ortalama temaslı tespit süresi 9 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99.7 olarak tespit edildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 Ekim gününe ilişkin verileri şöyle değerlendirdi: "Bugün tespit edilen 2198 yeni hasta var. Ağır ve aktif hasta sayısı artmaya devam ediyor. Salgının bölgesel tırmanışını durdurmak için birlikte mücadele etmek zorundayız. Tedbirden daha güçlü bir silahımız bugün için yok. Salgına karşı organize olalım."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da Salgın Sürecini Değerlendirme Toplantısı ardından açıklama yaptı.Koca'nın açıklamaları şöyle:

"*Virüsün yayılmasına en elverişli yerlerden biriyiz. Uzun süre gösterdiğimiz başarıyı sürdüremedik. Gelinen nokta daha disiplinli olmamızı zorunlu kılıyor. İstanbul'daki vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 40'ı. Ülke ortalamasından en az 2 kat endişe verici... Risk mevsim şartları yüzünden giderek artacak. 28 ilçede artış yüzde 50'nin üzerindedir. 11 ilçede artış oranı yüzde 50-60, 10 ilçede yüzde 60 oranındadır.

*Artışın öne çıkan nedenlerinden biri tedbirlerin gevşetilmesi, diğeriyse kış sebebiyse İstanbul'a yoğun dönüşler. İstanbulluların kurallara uyması için baş etmekte en zorlandıkları şey kalabalık. Sosyal mesafe kuralınnı uygulanabilir hale gelmesi şartların iyileştirilmesine bağlıdır. 

*Bizlerden çözüm beklediğiniz konuların başında teması kaçınılmaz kılan kalabalık ortamlar olduğunu biliyoruz. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir haline gelmesi şartların iyileştirilmesine bağlıdır. Toplu taşıma, pazaryerleri, alışveriş mekanları müdahale bekleyen alanlardır.

*Yetkililerle bu sorunları tek tek ele aldık. Toplu taşımada risk devam ettikçe istediğimiz düzeyde başarılı olamayız. Otobüs, metrobüs, metro ve tramvay seferlerine ek seferler konması, saat düzenlemesi gündeme getirilmiştir.

*Kamu ve özel sektör çalışma saatlerinin gözden geçirilmesi ele alınan konulardan biridir. Kurumlar ofise gitmeden yapılması mümkün işleri, uzaktan erişimle evde yapılması sunulmalıdır.

*İstanbul'da sosyal mesafenin korunamadığı semt pazarları ve çeşitli alışveriş mekanlarında yaşanıyor. İlgili uzman ve planlamacıların gerekli çözümü bulacağını düşünüyoruz. Sizlerden tedbirlerden yana fedakarlık istiyoruz . Desteğinize daha önce olmadığı kadar ihtiyacımız var. Sizden kuralcı olmanızı istemek zorundayım. Maske, sosyal mesafe ve temizlik.

*Hayatımızı disipline sokmamız gerekiyor, kalabalık ortamlardan çekinmemiz gerekiyor. İzolasyonda olanlar evlerinden ayrılmasın, dışarıya çıkması gerekmeyenler lütfen evlerinden ayrılmasınlar. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar kendilerini korumaya alsın. Memleketten dönenler mutat buluşmalardan kaçınsın. Zorunlu olmadıkça akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin. Kutlama ve törenleri lütfen erteleyin.

*Salgınla savaşın bu aşaması disiplin istiyor. Ekiplerimizle hizmet ve operasyon kapasitemizi gözden geçirdik, güçlüyüz. Asıl başarı hastanelerimize olabildiğinde az ihtiyaç duyabilmektir. Sağduyunuza güveniyoruz. Vaka sayılarındaki artışlarda daha güçlü bir uyarı düşünemiyoruz.

*Bilim Kurulu toplantımızı Çarşamba günü İstanbul'da yapacağız. Bütün gücümüzle buradayız. Kararlı bir şekilde bizimle beraber olursanız şu andan itibaren salgını geriletmeyi başaracağız. Hepinize teşekkür ediyorum."