Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs (Covid-19) tedbirlerine uyma konusunda duyarsızlıklar yaşandığını belirten  Koca, “Uzun bir süredir koronavirüs aramızda. Öyle görünüyor ki bu konuya karşı zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşadığımızı söyleyebilirim. Gelenek ve göreneklerimizin önemli parçalarından olan bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi” dedi.

Tedbirlere herkesin uyması gerektiğini söyleyen Koca, “Halkımızın büyük çoğunluğu ilk günkü hassasiyetle koronavirüse karşı tedbirler almaya devam ediyor. En azından koronavirüs için kaçınılmaz olan maske, mesafe ve temizlik şartlarına riayet ediyor. Ancak unutulmamalı ki, bir salgınla mücadelede toplumun her ferdi aynı duyarlılığı göstermesi gerekir” diye konuştu.

‘DAHA FAZLA İNSANA BULAŞIYOR’

Koca’nın açıklaması şöyle: "Bundan böyle kontrollü sosyal hayatın başladığını, kısıtların biraz esnediğini söyledim. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Bu yeni dönemin vatandaşımızın ferasetiyle iyi anlaşılacağını umduk. Eğer anlaşıldıysa, gereğinin ne kadar yerine getirildiğini takdirlerinize bırakıyorum. Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, nişanlarımız, sünnet törenlerimiz, taziyelerimiz, yeni taziyelere kaynaklık eden yerler oluyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Açıkladığımız yeni hasta sayımız düşmüyor. Ağır hastalık geçirenlerin, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor. 

29 BİN SAĞLIK ÇALIŞANINA BULAŞTI

Vatandaşlarımıza şüpheli vakalardan uzak durmasını tavsiye ederken, sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla birlikte geçirmektedir. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması, sağlık personelimizin menfur saldırılarla muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. Bu hassasiyet, tüm vatandaşlarımızın tetikte olması için gerekli.

ANKARA, İSTANBUL, İZMİR YÜKSEK RİSKLİ

Ülke genelinde durum kotnrol altında. İstanbul'da, Trakya'da ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Antep, Urfa, Batman gibi illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu tedbirlerimizle hasta sayısını Antep'te yüzde 52, Mardin'de yüzde 62 aşağı çekmeyi başardık. Konya'da kısmen kontrol altına aldık. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri hala yüksek riskli illerimiz arasında.

VİRÜS GÜCÜNÜ KAYBETMEDİ

Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını söylüyor. Özellikle ağır vaka sayısını azaltmamız gerekiyor. Risk burada, mücadelemizin temel hedefi de bunu önlemeye yönelik. Yöntemlerde benzerlik olsa da her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor. Bilim Kurulu'muz bu dönemde rehberlik yaptı, araştırma ve görüşleriyle bazen tavsiye ve uyarılarını yaptı. Ülke olarak aldığımız kararlarda yol gösterici oldu. Görev alan tüm bilim adamlarımıza müteşekkirim. HES kodu uygulaması devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi bu şekilde tespit edilmiş oldu.

MEVSİMSEL HASTALIKLARLA BİRLEŞMESİ MÜMKÜN

Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür. Bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı. Bu yeni mücadele dönemine karşı hazırlanıyoruz. Vatandaşlarımızın sadece tedbirlere uyumda değil, kontrol ve denetimde de destek olmasını bekliyoruz. Başta pandemi hastanesinde çalışanlar olmak üzere tüm hekim arkadaşlarımız, bilim insanlarımız, salgınla mücadelenin tüm mensupları sizden iyi haberler bekliyor. Onlar için maske, mesafe kuralı ve tedbirlere uymanızdan daha güzel bir teşekkür yoktur. Maskeyle nefes almak, entübasyon ile solumaktan kolay.

BUGÜN 45 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bugünkü toplam hasta sayısı bin 596. Bugün hayatını kaybeden sayısı 45. Bugün toplam test sayısı 107 bin 927. İyileşen sayı 947. Ayrıca bu dönemde toplam ağır hasta sayımız bin 17. Hastalarda zatürre oranımız ise bildiğiniz gibi her geçen gün uyguladığımız tedavilerle yüzde 7,6'ya kadar düşmüş oldu. Erken dönemde ilaç uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, sonuç aldığımızı gösteren bir durum.

ÖLÜMLER 50 YAŞINDAN İTİBAREN

Yaş arttıkça hem erkeklerde, hem kadınlarda vefat oranımız dramatik şekilde artıyor. Her iki cinsiyette de ölümler 50 yaşından itibaren yaş arttıkça büyük bir ivmeyle artmaktadır. 2019 yılı toplam ölümler 297 bin 275'ti. Buna yıllık beklenen artış oranı oran 2020 için beklenen ölüm 303 bin 815. 2020'de gerçekleşen ölüm 303 bin 262. Yani geçen yılki vefat sayımızla uyumlu. İlk 8 ay için söylüyorum. Ama Covid-19'dan gerçekleşen 6 bin 370 vefatı da ekleyince bu yılın ilk 8 ayında vefat sayımız 309 bin 602 oldu. 2020 için enfeksiyondan kaybedilen hastanın daha az olduğunu, Covid'le birlikte arttığını görmüş oluyoruz.

GENÇLERİN İYİLEŞME DÜZEYİ 

2019 yılı ilk 8 ayında enfeksiyon ve parazitel hastalıklardan vefat sayımız 8 bin 72. Bu yıl bu sayı 7 bin 91. Bu veriler ışığında şu söylenebilir, Covid hastalarının enfeksiyon diye kaydedilmesinden ziyade, belki tersini iddia etmek, eskiden Covid olarak kaydedilen hastalarımızın enfeksiyon olduğu da iddia edilebilir. Gençlerimiz ve orta yaş grubu vatandaşlarımızın iyileşme düzeyi yaşlılarımıza göre daha yüksek.

Grip aşısı geçen yıldan daha fazla, 4 kat olsun çabası içindeyiz, bununla ilgili bağlantıları yapmış olduk, kimlere yapılması gerektiğiyle ilgili de Bilim Kurulu tarafından bir çalışma yapılıyor. Bir algoritma olacak, bu yıl o anlamda sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum, geçen yıla göre 3 kat 4 kat tedarik olacağını söylemek istiyorum. Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara, İstanbul'u 2 kat oranında geçmiş durumda. Bu anlamda tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran bir yaklaşım ve çaba içindeyiz. Bu anlamda bizim bir takım tedbirler alınmaya başlandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Mesai kavramı, bununla ilgili gerektiğinde kuruma gelmeden dönüşümlü olarak belli bir yaş üzerin kişilerin gelmelerini önlemek gibi, bir takım düzenlemeler birçok ilimizde başladı, Ankara özelinde daha yoğun ele alındı. Sokağa çıkma vb. gibi bir durum gündemimizde yok, herkesin tedbirlere uyması konusunda bir gayret ve çabası olmalı.

KAYSERİ, KONYA’DA DA ARTIŞ VAR

Bilim Kurulumuz biliyorsunuz bu dönemde bir tavsiye kurulu, bugüne kadar tavsiye kararlarını uygulama noktasında bir gayret içinde olundu. Dolayısıyla Bilim Kurulunun karar verici olmadığı bu anlamda söylenmiş bir cümle. Bu tavsiye kararlarını uygulama konusunda bir hassasiyet gösterildiğini söylemek istiyorum. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz ama tedbirlere uyum konusunda üzerimize düşeni yapma noktasında hassasiyet göstermezsek durum farklı olabilir. Bu Ankara için söylenebilecek bir durum, diğer Kayseri gibi, Konya gibi bir takım illerimizde de bu durumun bir artış içinde olduğunu söyleyebiliriz. Arkadaşlarımız yoğun bir gayretle çaba sarf ediyorlar.”