Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2014 yılı 6-10 Ekim Kobane eylemlerini gerekçe göstererek hazırladığı 3 bin 530 sayfalık iddianame Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP’nin eski Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 siyasetçinin suçlandığı iddianamede ilginç detaylar var.

26 İLDEN, 2 BİN 676 MÜŞTEKİ

Artı Gerçek'ten Remzi Budancır'ın haberine göre, 2014 yılı 6-10 Ekim tarihlerinde yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede 2 bin 676 müşteki-mağdur yer aldı. Adana, Ağrı, Ankara, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kars, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli illerinde yaşanan olayları kapsayan iddianamede 37 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

DEVLETİN TÜM KURUMLARI VE BANKALARI MAĞDUR

İddianamede müşteki-mağdurlar arasında yok yok. 26 ilde yaşanan olayları kapsayan iddianamede neredeyse tüm bakanlıklar, bankalar mağdur olarak yer aldı. Millî Eğitim, Adalet, Gençlik ve Spor, Milli Savunma, Kültür, Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, CHP, AKP, Hüda-Par gibi siyasi partiler, Ziraat Bankası, İş Bankası, Halk Bankası ve diğer bankalar müşteki olarak yer aldı.

İDDİANMEDE ASKER KURŞUNU İLE HAYATINI KAYBEDEN DE VAR

HDP’li siyasetçiler ile ilgili hazırlanan iddianame, 6-10 Ekim tarihleri arasında yaşanan tüm olayları kapsıyor. 2014 yılında meydana gelen ve soruşturması yapılan ölümler de iddianamede yer aldı. Bunlardan biri Mardin’in Dargeçit ilçesinde 28 yaşındaki Bilal Gezer’in hayatını kaybettiği olay. Bilal Gezer’in Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Gezer’in ölümü ile ilgili 2016 yılında 4 kolluk görevlisi hakkında Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davada “kolluk kuvvetlerinin olay esnasında ateş açmasında kasıt olmadığı, olayın gelişimi bakımından yaşadıkları heyecan, korku ve panik hali ile hareket ettikleri” gerekçesi ile ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Dava cezasızlıkla kapanırken, Gezer’in ölümü HDP’lilerin suçlandığı iddianameye konuldu.

DOSYADA MÜŞTEKİ OLARAK YER ALANLAR İDDİANAMEDEN HABERSİZ

İddianamede sadede yaşanan ölümler değil, 2014 yılında Kobane olayları sırasında aracı zarar gören, işyerinin camı kırılan, zarar gören, yaralananların tümü müşteki olarak yer aldı. İddianamede ismi bulunanların nereyse tümü müşteki olduklarından haberleri yok. Bunlardan biri M. B.

Bingöl’de asfalt işinde çalışan M.B, 07 Ekim 2014 tarihinde Kobane’ye saldırıyı protesto eden grupla, sakallı (selefi bir dernek olduğu iddia ediliyor) bir grup arasında yaşanan gerginlikte darp edildi. Yüzüne ve kafasına sopa darbesi alan M. B, çeşitli yerinden yaralandı. İddianamede, M.B’ye karşı silahla kasten yaralama suçunun işlendiği belirtildi. Anacak M.B’nin müşteki olduğundan haberi yok.

‘ÖNLEM ALMAYAN POLİSTEN ŞİKÂYETÇİ OLMUŞTUM’

Artı Gerçek’in ulaştığı M.B, şaşkın olduğunu ifade ederek, “Böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değil” dedi. “Bir dosyada müşteki isen bilgi verilmesi gerekmiyor mu?” diye soran M. B, şunları söyledi: “O gün saldırıya uğradım, doğrudur. Ancak biz çalışırken bize saldıran sakallı, eli sopalı, bulunduğumuz yere taş atan gruptu. Ben hastanede bunu polise söyledim. Hatta kendilerinden şikâyetçi olduğumu ifade ettim. Çünkü önlem almamışlardı. Ben kesinlikle bunu kabul etmiyorum.”

KARAYOLLARINA BAŞVURAN DA DOSYAYA MÜŞTEKİ

Bir diğer müşteki olan A.Y. dosyada müşteki olarak yer almasını anlayamadığını belirterek, şunları söyledi:

“2014 yılında Diyarbakır’da köprülü kavşakların ışıklı isim panolarını yapmıştık. Tam da olayların olduğu dönemde yapmış olduğumuz panolar zarar görmüştü. Biz işin ücretini alamadığımız için Karayolları ile görüştük. Onlar da bizi emniyete yönlendirdi. Durumu anlattık. Kayıt aldılar. Tamamen adli bir olaydı. Şimdi bu iddianamede niye yer aldığımı inanın bilmiyorum. Böyle bir şeyi asla kabul etmem.”

SELEFİ GRUPLAR YARALAMIŞTI

2014’te Adana Küçükdikili Mahallesi’nde silahla yaralanan Hâkim Ballı ve İzzet Bahadır da HDP’li siyasetçilerin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede müşteki. Basında yer alan haberlere göre Hâkim Ballı ve İzzet Bahadır, Adana’da selefi grupların saldırıları sonucu yaralandı. O tarihte Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Özdemir ile Seyhan Belediyesi Meclis Üyeleri HDP’li Leyla Uyar ve Saniye Seçgin, Küçük Ballı ve Bahadır’ı ziyaret ediyor. Her iki ismin de dosyada müşteki olarak yer aldıklarından haberleri yok.

KOMŞUSU TARAFINDAN DARP EDİLEN DE İDDİANAMEDE MÜŞTEKİ

İddianamede sadece olaylar sırasında yaralanan ya da ev ve iş yerleri zarar gören değil, komşusu tarafından darp edilen de var. İddianamede müşteki/mağdur olarak yer alan Aziz Alagöz, Diyarbakır Şeyh Şamil Mahallesinde 07 Ekim 2014’te komşusu tarafından bıçaklanarak darp edildiğini anlattı. O sırada olayların yaşandığını anlatan Alagöz, kendisini darp ettiğini iddia ettiği komşusundan şikâyetçi oldu. Ancak iddianamede komşusu değil, HDP’li siyasetçiler şüpheli oldu.