İzmir Bornova ilçesinde 7 Ekim 2014 yılında Kobanê protestolarında Ekrem Kaceroğlu'nu linç ederek öldüren 4 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Kaceroğlu'nun ailesi, avukatları ve sanık avukatları katıldı.

Sanıklardan Reşit Aktaş ve Murat Keskin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır bulunurken, Kubilay Aktaş ise hakkındaki yakalama kararı infaz edilmediğinde mahkemede yer almadı. Davada tutuksuz yargılanan Suat Dinçer de duruşmaya katılmadı. 

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan mahkemede, tutuklu sanık Reşit Aktaş ve Murat Keskin atılı suçları işlemediklerini öne sürerek, beraat talebinde bulundu. Sanık avukatları da dava dosyasında yer alan raporlara atıfta bulunarak, suçun işlendiğine dair yeterli delilin olmadığı gerekçesiyle beraat talebinde bulundu. 

‘CİNAYETİN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ’

İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı söz alan Kaceroğlu'nun aile avukatlarından Eylem Soylu, Ekrem Kaceroğlu'nun, olay yerinde sanıklara yönelik herhangi bir eylemde bulunmamasından kaynaklı, haksız tahrik indirimi yapılmamasını istedi. "Bu bir cinayet davasıdır, hiçbir bahane bu cinayetin üstünü örtemez" diyen Soylu, tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi. 

AKTAŞ VE KESKİN'E 25 YIL HAPİS

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu olan sanık  Reşit Aktaş ve Murat Keskin hakkında "Kasten öldürme suçunu işledikleri sabit görüldüğü" gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası verdi. Davada tutuksuz yargılanan Suat Dinçer hakkında ise "Kasten öldürme suçu sabit olmadığı" gerekçesiyle beraat kararı verilirken, Kubilay Aktaş ise hakkındaki yakalama kararı infaz edilmesine karar verildi. 

NE OLMUŞTU?  

Bornova Doğanlar Mahallesi'nde 7 Ekim 2014'te, Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarını protesto etmek için eylem yapanlara polis müdahale etti. Bu sırada Ekrem Kaceroğlu, pompalı tüfekle açılan ateş sonucu yaralandı. Kanlar içinde yerde yatan Kaceroğlu'na daha sonra mahalleden bir grup saldırarak dövdü. Ağır yaralanan ve hastanede tedaviye alınan Kaceroğlu, 10 Ekim'de yaşamını yitirdi. Kaceroğlu'na saldıran Reşit Aktaş ve kardeşi Kubilay Aktaş, akrabaları olan Suat Dinçer ile Murat Kesgin'in gözaltına aldı. İzmir Nöbetçi 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, Kaceroğlu'nun ne şekilde ve kim tarafından yere düşürüldüğünün bilinmediğini belirtip, yerdeyken yaralıya eylemde bulunduklarından Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin için tutuklama kararı verdi. Silah kullanan Reşit Aktaş ve Suat Dinçer ise Kaceroğlu'na yönelik eylemde bulunduklarına dair yeterli, güçlü delil elde edilemediğinden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Üst mahkeme olarak İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada, sanıklardan Reşit Aktaş ve Murat Kesgin tutukluluğu devam ediyor.