Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Siyasetçilerin 6 yıl sonra başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına gerekçe olarak sunulan Kobanê eylemleriyle ilgili HDP’nin Meclis’e sunduğu araştırma önergeleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

HDP, Kobanê eylemlerinin gerçekleştiği 6-8 Ekim 2014 tarihinden bu yana 3 kez Meclis araştırması istedi. HDP'nin araştırma önergeleri HDP Grubu tarafından 8 Ekim 2016, 26 Temmuz 2017 ve 8 Ekim 2019 tarihlerinde Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

HDP verdiği araştırma önergelerinde, Kobanê eylemlerinde yaşananların açığa çıkarılarak kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

‘İKTİDAR REDDETTİ’ 

8 Ekim 2019 tarihinde Saruhan Oluç ve Fatma Kurtulan tarafından sunulan araştırma önergesinde, siyasi iktidarın yaşanan ölümleri açığa çıkarmak yerine hiçbir yargı kararı olmadan HDP’nin kriminalize etmeye çalışıldığına dikkati çekildi. Kobanê eylemleri ile ilgili iktidarın hakikati ters yüz etme çabasında olduğuna vurgu yapılarak, HDP’nin Kobanê eylemleri sırasında ölümlerin durması ve olayların son bulması için mücadele ettiği yönünde ifadeler yer aldı. Önergenin gerekçesinde, “HDP olarak 6-8 Ekim’de yaşanan ölümlerin ortaya çıkarılması için sayısız defa çağrı yapmamıza, konuyu Meclis gündemine taşımamıza rağmen çabalarımızın tümü, iktidar partisinin oylarıyla reddedilmiştir. Şüphe yoktur ki, 6-8 Ekim tarihinde yaşanan olayların toplumsal açıdan yarattığı derin yaraları sarmanın yolu, bu olaylarla ilgili hakikatlerin açığa çıkarılmasından geçmektedir” denildi.

SORU ÖNERGELERİ YANITSIZ KALDI

HDP ayrıca Kobanê eylemlerine dair ilgili bakanlıklara soru önergeleri de verdi. Soru önergeleri de yanıtsız bırakıldı.

HDP, ilgili bakanlıklara şu soruları sormuştu:

* Bakanlığınız tarafından 6-8 Ekim 2014 olayları sonrasında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Eğer başlatıldıysa bu soruşturma kapsamında görevden alınan vali, kaymakam, emniyet müdürü bulunmakta mıdır?

* 6-8 Ekim 2014 Kobani olaylarının tüm boyutlarıyla araştırılması için meclis araştırma komisyonu kurulacak mıdır?

* 6-8 Ekim 2014 olaylarında ölüm ve yaralanmalara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma var mıdır?

* 6-8 Ekim 2014 olaylarında hayatını kaybedenlerin kaçı HDP ve BDP üyesidir?  (Ankara/MA)