Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri 2014 yılında gerçekleşen 6-9 Ekim Kobanê eylemleri sırasında hayatını kaybeden 43 kişi için Meclis Başkanlığı'na 43 ayrı yazılı soru önergesi verdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle verilen önergelere ilişkin HDP Basın Bürosu bilgilendirme yaptı.

HDP’nin Kobanê eylemleri sırasında 43 kişinin yaşamını yitirdiğini tespit ettiği belirtilen açıklamada, “43 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin 6 yıldır hiçbir sağlıklı sorgulama ve yargılama süreci işletilmemiştir. 43 kişiyi öldüren kişiler belirlenmemiş, belirlenmesi için çaba harcanmamış, iktidarın siyaseten sürekli kullandığı bir dava hariç hiç kimse ceza almamıştır. Partimizin tüm bunların ortaya çıkarılması için TBMM’ye sunduğu 9 adet araştırma önergesi de reddedilmiştir” bilgileri verildi.

‘6 YILDA GEREKLİ ADIMLAR ATILMADI’

Aradan geçen 6 yılda yetkililer tarafından gerekli adımların atılmadığı vurgulanan açıklamada, “Gül ve Soylu tarafından yanıtlaması talebiyle verilen önergelerde hayatını kaybeden her bir yurttaşın ölümüne ve sonraki süreçlere ilişkin cevaplanması gereken sorulara yer verilmiştir” denildi. (MA)