Uluslararası heyet temsilcileri ve aktivistler, Kobanê Davası'nı dair basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi önünde gerçekleştirilen toplantıya, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler & Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP), Birleşik Bask Partisi (EH Bildu) üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan AP Kürt Dostluk Grubu Koordinasyonu ve Bölgesel Meclis Üyesi, Francis Alfonsi, Sol gruplarda yer alan vekiller ve diğer parlamenter üyelerle birlikte Kürt dostluk grubunu oluşturduklarına değinerek, “Avrupa da birçok birlik de bizi destekliyor. Kovid-19 salgının rağmen eylemelerimizi sürdürüyoruz. HDP’yle dayanışma göstermek ve Demirtaş’ın tahliyesini talep etmek için buradayız” dedi. Türkiye'ye ve Kürdistan’nın demokrasisinin gelişmesi Avrupa demokrasisinin de gelişmesinde önemli bir adım olacak diyen Alfonsi, bu sabah da gördük ki bu bir diktatörün siyasi davasıdır. Savunma avukatlarına saygı gösterilmedi. Salona polis ve asker dolduruldu. Dileriz ki davanın sonucunda tüm tutuklu yargılananlar serbest bırakılır” sözlerine yer verdi.

‘DİKTATÖRYEL REJİME KARŞIYIZ’

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Milletvekili Brando Benifei, “Değişik gruplardan, farklı görüşlerden parlementerler olarak buradayız. Açıkça belirtiyoruz ki HDP’yle dayanışma içerisindeyiz ve Erdoğan’ın diktatöryel rejiminin karşısındayız” diye vurguladı.

AP’de Kürtler lehine emek veren büyük bir birlik oluşturduklarını ifade eden Benfei, İtalyan Başbakanı’nın, “Erdoğan’ın diktatördür” sözlerini hatırlatarak, “Bugün burada Erdoğan'ın otoriter rejiminin bir örneğini gördük. Buradayız ve diktatörlüğe  karşı burada olduğumuzu göstermeye geldik. Sadece bugün değil davayı sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

‘HDP’NİN KRİMİNALİZE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

HDP’nin kardeş partisi olduklarını ifade eden AP EFA Grubu Milletvekili Anna Miranda, AP içerisinde de HDP’nin Türkiye'deki legal bir parti olduğunu savunduklarını ve Erdoğan’ın diktatöryel rejimine karşı duracaklarını vurguladı. “Zaman zaman bu karma grupla birlikte diyalog geliştirmeye çalışıyoruz. Ama bir diktatörle nasıl diyalog geliştiririz?” şeklinde soran Miranda, bugün şahit olduklarının bir siyasi tiyatro olduğunu ve AP olarak HDP’nin kiriminalize edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Boyun eğmeyen Fransa Partisi Ulusal Meclis Üyesi Eric Coquerel buraya gelmelerine sebep olan şeyleri şöyle sıraladı: “HDP ile enternasyonal dayanışma duygularımızı iletmek. Türkiye'deki politik  ve siyasi gidişat ve insan haklarının ihlal edildiğini göstermek. Otoriter bir rejim olan iktidar yargıyı araçsallaştırmış durumda. Bugün HDP’nin yargılanma sebebinin Kobanê’deki Kürtlerle dayanışması olduğunu biliyoruz. Kobanê’deki Kürtlerin cihatçılarla savaştığını biliyoruz. Bu sebeple Fransız hükümetinin sessizliğini de anlamıyoruz. Fransa’ya dönünce Cumhurbaşkanı ve meclis başkanlığından randevu isteyeceğim” dedi.

‘SİYASİ BİR DAVA NASIL OLURU GÖRDÜK’

Adil bir dava görmediklerini ifade eden Polonya Sol Partisi (RAZEM) Milletvekili Maciej Konieczyn, “Tarafsız davranmadığını göstermeye bile umursamayan bir yargıç vardı. Adil bir yargılama yoktu. HDP'yi suçlayan ve yargılayan bir yargı vardı. Bugün bizim mahkeme salonunda gördüğümüz hukuksuzluğu dünyanın da görmesi önemli” şeklinde konuştu.

Katalanya Cumhuriyetçi Sol Parti Kongre Üyesi Martha Rosique, “Burada siyasi bir dava nasıl olur onu gördük. Bu dava aslında hiç başlamamalıydı. Davanın tek amacı Kürt hareketini ve bizim kardeş partimiz HDP’yi kriminalize etmekti” dedi.  

“Avukatlar iddianame okunurken salonda değillerdi. Kürtçe savunma yapanların çevirenleri düzgün çevirme yapmadılar. Segbisle bağlananların sesi kısılmıştı” diyen Rosique, “Buraya HDP'ye yapılan baskıları kırmak ve Kürtlerle dayanışmaya geldik” şeklinde vurguladı.

Bask Bildu Partisi Milletvekili Oihana Legrand da şunları söyledi: “Katalanya ve Bask bölgesinden geldik biz bir kapatma davasıyla karşı karlıyayız. Tüm dünyada bu siyasi davalara karşı dayanışma göstermeye geldik. Kürt hareketinin bu adımları farkında olduğunu biliyoruz. HDP’nin savunduğu değerleri biz de bunları savunuyoruz. Hak savunan HDP'yi savunmak için buradayız.”

‘DAİŞ’E KARŞI SAVAŞ YARGILANIYOR’

Fransa Sol Partisi Eş Koordinatörü ve Bölgesel Meclis Üyesi Jean-Chrisptophe Sellin ise şunları söyledi: “Burada 2 şey yargılanıyor. Birincisi DAİŞ’in saldırılarına karşı Kobanê halkıyla dayanışmak. İkincisi Erdoğan bu Kobanê Davası'nı 7 yıl sonra ilk defa gündeme getirdi. DAİŞ’e karşı verilen savaş sembolik bir savaştı. Bu tarihi savaş kadınların da savaşıydı. Dolayısıyla bugün HDP'ye saldırıların da tarihi bir önemi var. HDP Türkiye’de ki 1. Muhalefet partisi. HDP sadece Kürtlerin değil feminizm, ekoloji ve insan haklarını savunanların partisidir. Tam da bu sebeple HDP’nin bayrağı, programı bizim de sahiplendiğimiz değerlerden oluşuyor. Buradan Fransız hükümetin seslenerek sözlerimi sonlandırmak istiyorum.”