DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırısı sonucu 6-8 Ekim 2014 tarihleri  arasında ülke genelinde yaşanan protesto eylemleri dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan dava 26 Nisan’da görülmeye başlanacak. Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşma öncesi, yapılan ara  duruşma ile dosya kapsamında tutuklu bulunan 28 siyasetçinin tutukluluk incelemelerine başlandı.

Tutuklu siyasetçilerin bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı ara duruşmaya, çok sayıda avukat katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşma devam ediyor.

Tutukluluk incelemesi yapılan siyasetçilerin isimleri şöyle: 

HDP eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, yerine kayyum atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP eski saymanı Zeki Çelik, HDP eski MYK üyeleri Bülent Barmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Berfin Özgü Köse, Ayşe Yağcı, Zeynep Ölbeci, HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk, DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır eski Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ile HDP eski MYK üyesi Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve 3 bin 530 sayfadan oluşan iddianame ile 108 isim hakkında “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ve 37 kez “adam öldürme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve yüzlerce yıl hapis cezası talep ediliyor. (Ankara/MA)