DAİŞ’in Kobanê’ ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7’inci duruşması 29 Kasım’da görülecek.  

Meclis Genel Kurulu’nda 23 Kasım’da konuşan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, 9 Kasım’da görülen duruşmada, AKP’li eski bir bakanın mahkeme heyeti ve savcıyla görüştüğüne dair iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Koç, şunları söyledi: “Görüşmek istedikleri mesele nedir? 09.11 tarihli duruşmada kim mahkeme heyetiyle görüştü? Ne görüştüler? Normal bir arkadaşlık ilişkisi midir? Bir akraba ziyareti midir? Yoksa mahkemeyi etki altına almak için yapılan bir görüşme midir? Oradaki tutanaklar ve kamera kayıtlarının derhâl muhafaza altına alınmasını talep ediyoruz. Yarın öbür gün suç duyurusunda bulunduğumuz zaman bu kayıtları o gün tarihli isteyeceğiz. Eski bir devlet bakanı neyi görüşüyor mahkeme savcısı ve mahkeme heyetiyle?”

SÜRECİ HIZLANDIRMAYA ÇALIŞTI

Mahkeme Başkanlığına, görevden alınan Bahtiyar Çolak’ın yerine, “HDP binaları neden yakılmadı” diyen diğer mahkeme üyesi Yıldıray Kaya 4 Kasım’da atandı. Kaya’nın Mahkeme Başkanı yetkisiyle baktığı 9 Kasım’daki duruşmayı 5 AKP’li milletvekili izledi. Kaya’nın bu duruşmadaki sert ve süreci hızlandırmaya çalışan müdahaleleri dikkati çekmişti.

ESKİ BAKAN İSMET YILMAZ

Duruşmaya katılan 5 AKP’li arasında eski bakan olarak görev yapan AKP Grup Başkanvekili İsmet Yılmaz da yer aldı. 

HDP’li Koç’un Genel Kurul’daki konuşması ardından daha önce Milli Savunma Bakanı olarak görev yapan Yılmaz’ın, Kobanê Davası’na bakan mahkeme heyetiyle görüştüğü iddia edildi. 

MA / Berivan Altan