DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 8’inci duruşması 2’nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, tutuksuz siyasetçiler Gülfer Akkaya ve Berfin Özgü Köse İstanbul’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı. Tutuklu yargılanan siyasetçiler bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile bağlanırken, Sincan Cezaevinde tutulan siyasetçiler ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya dava avukatlarının yanı sıra HDP’li milletvekilleri Erdal Aydemir, Abdullah Koç, Serpil Kemalbay, Pero Dündar, Saruhan Oluç ve Muazzez Orhan Işık ile tutuklu siyasetçilerin yakınları ve HDP il ilçe yöneticileri katıldı. 

TALİMATLA CEZA

Duruşmada konuşan Avukat Mahsuni Karaman, düğünde olduğu ispatlanmasına rağmen ceza verilen müvekkili Mazlum İçli’yi anlattı. 6-8 Ekim olaylarında Yasin Börü'nün de arasında bulunduğu 4 kişiyi öldürme iddiasıyla 14 yaşında tutuklanan ve 7 yıldır cezaevinde olan Mazlum İçli’nin 124 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiğini belirten Karaman, davanın siyasi bir boyut taşıdığını ve iktidar tarafından HDP'ye açılan kapatma davasına da dayanak oluşturduğunu söyledi.  Mahkemenin İçli için önce tahliye kararı verdiği sonrasında ceza verdiğini belirten Karaman, talimatın Kobanê Davası’nın soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından verildiğini belirtti. Karaman,“Mazlum İçli’nin hayatını sizin gibi bir heyetin eliyle karartılar” dedi. 

ARA KARAR TALEBİ

Ardından söz alan dava avukatlarından Kenan Maçoğlu,“Bugüne kadar yüzlerce ara karar kurdunuz. İstediğiniz bütün ara kararlar eksiksiz yerine getirildi ancak 3 tanesi yerine getirilmedi. Tanık Kerem Gökalp'in cezaevinden savcı Ahmet Altun’a gönderdiği mektup var. Biz bunu talep ettik ancak Şırnak Cezaevi İdaresi de böyle bir mektubun, dilekçenin olmadığını söylüyor. Mahkeme bunu bizden gizliyor. Bunun tarafımıza verilmesi için savcı Ahmet Altun’a yeniden yazı yazılmasını istiyoruz. Yine Kerem Gökalp’in kapatma davasında başka bir ifadesi olduğunu gördük fakat bizim mahkememizde yok. Bu bizden gizlenmiş, neden gizlenmiş bilmiyoruz. Bunun sizlerle de paylaşılmasını istiyoruz. Periyot bitiminde ara karar kurmayın. Duruşma sonunda çokça ara karar kuruyorsunuz bazı taleplerimiz gözden kaçıyor. O nedenle bugün ara karar kurmanızı istiyoruz. Perşembe günü elimizde olur. Ahmet Altın dosyada gizlilik kararı olduğunu gerekçe göstererek size bilgiyi vermeyecektir ancak gizlilik kararı sizin için geçerli değil” ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, 23 Aralık’a kadar ara verildi. (Ankara/MA)