İlk duruşması 26 Nisan’da görülecek olan Kobanê Davası ile ilgili dosya savcısına Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından bir bilgi notu gönderildiği ortaya çıktı. Kobanê soruşturmalarının başladığı 2014 yılından dört yıl sonra dosya savcısına gönderilen 26 Ekim 2018 tarihli bu bilgi notu imzasız.

İçeriğinde ise HDP’li milletvekilleri Ayhan Bilgen, Garo Payan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay ve Sezai Temelli hakkında seçimlerden önce Kobanê dosyası kapsamında soruşturma başlatıldığı ve bu isimlere dair gözaltı, tutuklama ve sorguya çekme işlemleri yapılmasında hukuki bir engelin olmadığına yer verildi.

MİLLETVEKİLLERİ TUTUKLANSI TALEBİ

Bilgi notunda yer alan ilgili bölüm şöyle: “98 şüpheli arasında bulunan 27. Dönemde milletvekili seçilen Ayhan Bilgen, Karabet (Garo) Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü ve Sezai Temelli hakkında dosya kapsamında seçimden önce soruşturmalarına başlanmış olması şüphelilerin şüpheli sıfatını tespit edecek şekilde soruşturma işleminin yapılmış olması nedeniyle Anayasanın 14. Maddesi gereğince adı geçen 7 şüpheli halikında Anayasanın 83. Maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığına ilişkin güvencenin geçerli olmayacağı soruşturma kapsamında değerlendirilmiştir. Bu nedenle 7 şüpheli hakkında soruşturma aşamasında gözaltı, tutuklama ve sorguya çekme işlemlerinin yapılmasında hukuki bir engel bulunmamaktadır. Yukarıda  da belirtildiği gibi şüphelilerin eylemi Anayasanın 14. Maddesi kapsamında devletin birliğini bozmaya dönük eylem olarak değerlendirilmiştir. Anayasanın 83 maddesinin istisnası niteliğindedir. Nitekim Yargıtay 16. Ceza Dairesi son kararında bu husus açıkça içtihatta bağlamıştır.”

PARTİ KAPATMA HAZIRLIĞI O ZAMANDAN BAŞLADI

2018 tarihli bilgi notunda yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 17 Mart 2021’de bu yönde Anayasa Mahkemesi'nde dava açtığı HDP’nin kapatılmasıyla ilgili de ifadeler yer alıyor. 

Kobanê protestolarının HDP’nin kapatılmasına delil olarak sunulduğu ilgili bölümde “6-7-8 ekim olaylarının başlamasında açıkça tahrik oluşturacak şekilde HDP MYK'sı tarafından ekte belirtildiği şekilde açıklama yapıldığı ki bu hususun sanık Selahattin Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davasındaki savunmasında tahrik edici açıklamayı MYK olarak aldıklarını açıkça kabul ettiği, yapılan tahrik sonucu gerçekleşen olayların vahim nitelikte olduğu, bu nedenle HDP'nin 6-7-8 Ekim olaylarında şiddetin odak merkezinde bulunduğunun kabul edileceği, anayasanın 69. Maddesinde ise bu hususun kapatma nedeni olarak gösterildiği hukuki olarak değerlendirilmiştir. İsimleri geçen şüpheliler hakkında TCK'nın 302 terör nedeniyle cinayet, cinayete teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, yağma suçlarından iddianame düzenlenmesi halinde anayasal mevzuatımıza göre parti kapatma sonucunun da ortaya çıkacağı hukuken değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.