DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan davanın 7’nci duruşmasına yarın devam edilecek.

Avukatların ve haklarında dava açılan siyasetçilerin duruşma periyotlarının adil yargılamaya uygun olmadığını belirterek katılmadığı duruşmanın dün görülen oturumuna basın ve izleyiciler de alınmamıştı.

MÜŞTEKİLER SEGBİS'LE KATILACAK

Avukatların, siyasetçilerin katılmadığı basın ve izleyicilerin alınmadığı dünkü oturumda davaya bakan Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi, iki müştekinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden mahkemece ifadelerinin alınmasına karar verdi. Mahkeme, Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Sadettin Yuvanç ve Bedriye Saka Balcı’nın müşteki sıfatıyla ifadelerinin alınması için ikamet adreslerinin bulunduğu yerlerdeki nöbetçi ağır ceza mahkemelerine talimat verdi.

DİNLENECEK OLAN KİŞİLER KİM?

Nisan ayından bu yana devam eden duruşmaların hepsinde avukatlar tüm müştekilerin mahkemece dinlenmesini talep etmişti. Mahkeme, tüm talepleri reddederken, avukat ve siyasetçilerin olmadığı duruşmada iki kişinin müşteki sıfatıyla mahkemece ifadesinin alınmasına karar vermesi dikkati çekti. Mahkemenin bu iki kişiyi bilinçli olarak seçtiği de verdikleri ifadeler ve kimliklerinden anlaşılıyor. Mahkemenin müşteki sıfatıyla dinlemeye karar verdiği Balcı, mahkemeye gönderdiği talep dilekçesinde, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan şikayetçi olduğunu belirtti. Müşteki sıfatıyla ifadesi alınacak olan Yuvanç ise polis ve cemaat soruşturmasında Bylock kullandığı gerekçesiyle tutuklu.

SADECE 2 MÜŞTEKİ DİNLENECEK

Kobanê Davası için özel olarak görevlendirilen mahkeme, şimdiye kadar avukatlardan gizli bir şekilde 868 kişinin müşteki sıfatıyla talimat mahkemelerinde ifadeleri aldı. İfade veren müştekilerin 610’u, katılma talebinde bulunmadı. Mahkeme sadece iki kişi hakkında SEGBİS’le mahkemece ifadesinin alınmasına karar vermiş oldu.

MA / Zemo Ağgöz