Derinleşen ekonomik kriz, işsizlik ve zamlardan kaynaklı faturasını ödeyemeyen hane sayısı artıyor. CHP Milletvekili Ahmet Akın’ın geçen yıl Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde paylaştığı verdilere göre, ilk 6 ayda 1 milyon 655 bin 226 kişinin elektrik ve doğalgazı kesildi. Akın’a göre, her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı kesildi.

Bu ailelerden biri de Ankara’da evli olan Leyla ve Yunus Deniz. Yaklaşık 1 yıldır ev kiralarını ve son 1 aydır faturalarını ödeyemeyen aile, kış ortası 2 çocukla evden atılma tehlikesiyle karşı karşıya. İnşaatta çalışarak geçimlerini sağlayan Yunus Deniz, pandemi ve krizden kaynaklı duran inşaat sektöründe iş bulamadığını söyledi. Keçiören ilçesi Bağlum semtinde ikamet eden Deniz ailesi, yaşadıklarını ajansımıza anlattı.

 ‘YARI AÇ YARI TOKUZ’

İş olduğunda inşaatlarda çalışarak günlük 60-80 lira civarı para kazanan Yunus Deniz, düzeli iş aramasına rağmen bulamadığını ve maddi durumlarının gün geçtikçe daha zorlaştığını dile getirdi. Günlerini yarı aç yarı tok geçirdiklerini belirten Deniz, “Çalışacak işim yok, sigortam yok ama her ay 750 TL kira ödemek zorundayım. 1 yıla yakındır kiramı ödeyemiyorum. Birçok defa başvuru yapmamıza rağmen ne devletten ne belediyeden herhangi bir yardım alamadım. Belediyeye gittiğimizde salgın var diye içeri alınmadık” dedi.

‘İŞ İSTİYORUM’

İş bulamaması sebebiyle psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Deniz, “Bir aydır elektriğimiz yok, doğalgazımız yok. Sürekli sıkıntıdayız ve bu durum hem çocuklarıma hem de eşime yansıyor. Çocuklarım elime bakıyor ama cebimde para yok. Bu durum çok gücüme gidiyor. Komşuların getirdiği bir tabak yemekle günü geçiriyoruz. Sadece geçimimi sağlayacak bir iş istiyorum” dedi. Kirasını ödeyemediği için ev sahibinin kendilerini çıkarmak istediğini anlatan Deniz, “Ev sahibi bir hafta önce geldi, kirasını isterken beni ölümle tehdit etti. Tatsızlık çıkmasın diye sesimi çıkarmadım. Evden çıkamıyorum. Nereye gideceğiz, dışarıda mı kalacağız” diye konuştu.  

‘İŞ İSTEYİNCE TANIDIK SORUYORLAR’

Deniz, yaşadıklarını şu sözlerle sürdürdü: “Ben burada açım devlet neden beni görmüyor? Sigortamı yapsınlar. Sigortam olmadığı için eşimi hastaneye götüremiyorum. İktidar aç kalmadığı için halkın halini görmüyor. Ben bugün bir ekmeğe muhtacım. Devletten sadece iş istiyorum. AKP gidiyorum iş istediğimi söylüyorum AKP’den kimin var diyorlar. Oy toplama gelince milliyetçilik duygularımızla oynamayı biliyorlar. İktidar halkına bunu reva görmemeli.”

‘MUAYENE OLAMADAN DÖNÜYORUM’

Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Leyla Deniz de, şunları söyledi: “İki çocuğum var ve şuan hamileyim, eşim çalışmıyor. Maddi durumumuz yok, kışın başından beridir eşim çalışmıyor. Ev sahibi bizi sürekli tehdit edip ‘kiramı vermeseniz canınızı alırım’ diyor. Evde doğalgaz olmadığı için sıcak yemek, çay yapamıyorum. Akşamları pencereden dışarı bakıyorum herkesin lambaları yanıyor. Biz ise karanlıktayız. Evin içinde montla oturuyoruz. Sürekli kahvaltılıklarla idare etmeye çalışıyoruz. Şuanda hamileyim hastane doktor kontrolüne gitmem gerek ama eşimin sağlık sigortası olmadığı için gidemiyoruz. Hastaneye gittiğimde, muayene parası için 50-60 lira, sonuçlar içinse 600-700 TL’ye yakın para istiyorlar. Bu yüzden hastaneden muayene olamadan geri dönüyorum. Kimseden bir şey talep etmiyoruz. Ülkede bir ekonomik kriz var ve ben de duyarlı insanlardan sadece iş talep ediyorum. Eşimin sigortasının düzenli bir şeklide yatırılmasını istiyorum. Sigortamız olmadığı için çok sorun yaşamaktayız. Ben de evimde sıcak bir yemek yapmak, akşamları karanlıkta oturmak istemiyorum.”