Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Malatya temsilcisi Yusuf Bulut, çeşitli tarihlerde Malatya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) getirildikten sonra kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazeler ve ailelerin karşı karşıya kaldığı zorluklara ilişkin konuştu.  

DNA EŞLEŞMELERİ AYLARI BULUYOR

Aileler tarafından verilen DNA örneklerine rağmen cenaze teşhislerinin birçok kez 3 ya da 6 aya kadar çıktığını belirten Bulut, “Bize bir haftada sonucun çıkacağını söylüyorlar. Fakat ben hiç bir haftada teşhis yapıldığını görmedim” dedi. DNA örnekleri uyuşan cenazelerin de birçok kez akşam saatlerine kadar bekletildiğini kaydeden Bulut, “Savcılıktan sonra cenazelerin teslim edilmesi TEM’e veriliyor. Savcılıktan herhangi bir engelleme olmamasına rağmen TEM’dekiler bize ‘Saat 17.00’den aşağı vermeyiz’ diyorlar. Bu durumu da keyfi olarak yapıyorlar” dedi. 

CENAZELER AYLARCA GÖMÜLMÜYOR

Yaklaşık 2 ay önce Muş’tan 5 cenazenin ATK’ye getirildiğini aktaran Bulut, bu cenazelerden 4’nün morgda bekletildiğini ve şu ana kadar sadece bir cenazenin ailesini teslim edildiğini paylaştı. Bulut, “Bu cenazeler savcılık izin vermeyinceye kadar defnedilmiyor. Kendi yasalarına göre cenazenin 15 gün içinde defnedilmesi gerekiyor. Ama bu süre bazen 1,5 aya kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

‘267 CENAZE KİMSESİZLER MEZARLIĞINDA’

Kentteki kimsesizler mezarlığından en son 3 cenazenin ailelerine teslim edildiğini söyleyen Bulut, “267 cenaze kimsesizler mezarlığında. Bu cenazeleri teslim almak için kaç ailenin başvurduğunu bilmiyorum. İran ve Suriye tarafından getirilen cenazelerde var. Buralardan gelen cenazeleri ailelerine göndermiyorlar. Ancak aile gelip buradan bir adres verir ise, cenazeyi o zaman veriyorlar. Mezarlıkta çocuk mezarları da bulunuyor. Bu çocukların Suriye tarafında yaralı olarak getirilip burada yaşamını yitirdikleri söyleniyor. Bu kişilerin isimlerini bilmiyoruz. Aileler buraya gelip DNA örneklerini versinler. Cenazelerine sahip çıksınlar. Biz MEBYA–DER olarak buradayız, elimizden geleni yapacağız” çağrısında bulundu. 

MA / Barış Polat