CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarihini bilmeyen, tarihinin değerini bilmeyen ülkesini yönetemez. Geçmişini bilmeyen, sağlıklı bir gelecek inşa edemez" diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ilgili söylemlerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bir dönem Milli Şef olan, Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü'ye atfen bir şeyler söylüyorsunuz, ama öyle bir şey yok. Ve bunu Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi söylüyor. Kendi tarihini çarpıtarak kendisine farklı bir gelecek inşa edenlerden bu ülkeye hayır gelmez" diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Beşiktaş Belediyesi'nin Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Töreni, Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, CHP PM üyeleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekilleri katıldı. 

“YENİ SİYASET ANLAYIŞI TOPLUMUN HER KESİME ANLATIN”

Törende konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ilk olarak yeni bir siyaset anlayışı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Sevgiye, saygıya, adalete, hoşgörüye, toplumu ayırmamaya dayalı yeni bir siyaset anlayışı. Bütün arkadaşlarımdan bu yeni siyaset anlayışını, toplumun her kesimine aktarmalarını istiyorum. Bu çok önemli, neden? Var olan kavgalar, yaratılmak istenen kavgalar aslında yaptıkları hataları, yanlışları örtmeye yönelik. Kavga çıkarıyorlar ki gerçekleri halk yeteri kadar görmesin. En son sorduğumuz soru, ‘128 milyar dolar nerede’ diye. Aslında normalde bir demokraside en rahat sorulması gereken soru bu. Ama kavgalar, hatalar, başka tartışmalar... Bu olayın üstünü kapatmaya çalıştılar. Kapatmayacağız.”

Siyasetçilerin halka hesap verme sorumluluğu olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki var olan iktidar, böyle bir sorumluluğu hissediyor mu? Hayır hissetmiyor. Halka hesap veriyor mu, hayır vermiyor. Bunun arkasında yatan düşünce ne? Kibir eğer bir insanı teslim alırsa, halkı hor görmeye başlarsa, 'halka hesap vermek de ne demek efendim, ben zaten seçildim, istediğim gibi davranabilirim, istediğim yere, istediğim parayı harcayabilirim' derse farklı bir sürecin içine Türkiye evrilmiş olur. Ve evrildi. Biz buradan Türkiye'yi akılla, dirayetle çıkarmak zorundayız. Nasıl çıkartacağız, demokratlar, adaletten yana olanlar bir araya geldiği zaman." 

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN, SAĞLIKLI BİR GELECEK İNŞA EDEMEZ

Tarihini bilmeyen, tarihinin değerini bilmeyen ülkesini yönetemez. Geçmişini bilmeyen, sağlıklı bir gelecek inşa edemez. Az önce genel başkanımız (Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen) söyledi. Bir dönem Milli Şef olan, Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü'ye atfen bir şeyler söylüyorsunuz, ama öyle bir şey yok. Ve bunu Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi söylüyor. Sıradan bir kişi değil. Kahvede oturup, sıradan bir politik görüşme, bir tartışma değil bu. Kendi tarihini çarpıtarak kendisine farklı bir gelecek inşa edenlerden bu ülkeye hayır gelmez. Bu kısır tartışmaların tamamen dışında ülkeyi alacağız, yine Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaştıracağız. 

BİZİMLE ONLAR ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR

Büyükşehir Belediye Başkanımızın (İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu), A partili, B partili demeden bütün belediye başkanlarına eşit mesafede yaklaştığını görüyoruz. Yeni siyaset anlayışının temelinde yatan temel olgulardan birisi de bu. Vatandaşlar arasında ayrım yapmayan dedik, her yerde. Kısır bir partici gibi davranmayın dedik her yerde. Vatandaşı kucaklayın, ayrım yapmayın, bulunduğunuz beldede, hitap ettiğiniz vatandaş, sorunla karşılaşıyorsa sorununa eğilin dedik. Bulunduğunuz beldede hiçbir çocuk yatağa aç girmesin dedik. Sosyal yardımları yaparken sağ elin verdiğini sol el görmesin dedik. Onlar dindar geçiniyorlar. Fakirleri sıraya diziyorlar, televizyon kameralarını çekiyorlar, nasıl yardım yaptıklarını gösteriyorlar, insan onuruyla oynuyorlar, yok ediyorlar. Onun yoksulluğunu afişe ediyorlar. İBB Başkanımız söz verdi, ‘çocuklara süt dağıtacağım’ diye ve çıktı şunu söyledi, 'bu sözü verdiler, niye süt dağıtmıyorlar' diye. Oysa aylardır süt dağıtılıyordu. Ama onların dediği gibi dağıtılmıyordu. İnsan onuru korunuyordu. Bizimle onlar arasında dağlar kadar fark var. Biz beyazız, onlar siyah. 

BİZİM TEMEL FELSEFEMİZ BU

Devleti yönetenlerin, bilgili, saygılı olması lazım, kibirli olmaması lazım. Devleti yönetenlerin toplumu kucaklaması, vatandaşlar arasında ayrım yapmaması lazım. Uzun süre belediye başkanlığı yaptılar, ama CHP'li belediyelerin olduğu yerlere hizmet götürmedi büyükşehir belediyesi. Niye götürmedin arkadaş? Sen sadece partililerine mi hizmet ediyorsun, 16 milyon İstanbulluya mı? Onlar sadece partililerine, biz 16 milyon İstanbulluya hizmet götürüyoruz. Bizim temel felsefemiz bu. O açıdan bizim yaptıklarımızı anlayamıyorlar. “