Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde okuyan 395 öğrenci, 23 Mart'ta koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kaldıkları yurtlardan apar topar toplanarak yük gemisiyle Mersin’e getirildi. Mersin'e getirilen 395 öğrenci, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu’na yerleştirilerek, karantinaya alındı. Yaşadıkları durumu sosyal medya üzerinden anlatan öğrenciler, kendilerine hiçbir şekilde test yapılmadığını ve şuanda karantinada olduklarını belirtti.  

Görüntülerde; gemi içerisinde ve yurt önünde "Türkiye uyuma öğrencine sahip çık” sloganı attığı görülüyor. Öğrenciler, sağlık kontrolünden geçirilmeyip, test yapılmadığını aktararak, gemiden indirildikten sonra sadece ateşlerinin ölçüldüğünü dile getirdi. 

‘HİÇ BİR ÖNLEM ALINMADI’

Şuanda karantina altında olan öğrencilerden G.B., zorla yurttan çıkarılarak, normal ücreti 195 TL olan gemi biletine 450 TL verdiklerini dile getirdi. G.B., "Bize karantina hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Bizim evde kalmamız yönünde bizden kağıt imzalamamız istendi. Biz de imzaladık ama Taşucu’nda bizi karantinaya götüreceklerini iletmediler. Havalandırmayı açmadılar, ışığı iki saatlik yol boyunca hiç kapatmadılar. Bizim yorgun olduğumuzu gördükleri halde yurdun kapısında beklettiler. Hem gemide hem Taşucu Limanı’nda hem de Mersin’deki yurtta hiçbir korunma yoktu. 400 kişiye yakın öğrenciyi aynı gemide getirdiler. Bizimle gelen KYK müdürü karantinaya alınmadı onu bıraktılar. İhtiyaçlarımız tam karşılanmıyor. Verdikleri ekmek çok küçük ve doyulmaz. Sıcak içecekler yok. Koridora bir damacana koymuşlar herkes oradan alıyor, bu hiç sağlıklı değil. Çünkü aramızda gerçekten virüs kapmış birileri varsa bu diğerlerine de sıçrayabilir. Sayın Vali bize sağlık testlerinin yapıldığı belirtmiş. Ama bize hiçbir test yapılmadı. Dün sabah saatlerinde gelip ateşimizi ölçtüler gittiler” diyerek durumlarını özetledi.

İHTİYAÇLARI KARŞILANMADI

Başka bir öğrencide, uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle zorla yük gemisiyle Mersin'e getirildiğini aktardı. Karantinaya alınacaklarının kendilerine söylenmediğini belirten öğrenci, ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi.