Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri dönmesi ve güvencesizliğe karşı “Güvencesizliğe Son, Güvenli İş, Güvenli Gelecek Haktır, İhraçlara, Güvencesizliğe Karşı Haklarımıza Birlikte Sahip Çıkalım” sloganıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. 

KESK Eş Genel Başkanları’nın da aralarında olduğu bir grup Adalet Bakanı Yardımcısı ile bir görüşme gerçekleştirerek, taleplerini iletti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sendika üyelerinin bakanlık önüne girişi ise engellendi. Engellemeye rağmen yüzlerce sendikalı Milli Kütüphane önünde bir araya gelirken, Diyarbakır ve Van’dan gelen araçların Ankara’ya girişine ise izin verilmedi.

‘İŞİMİZİ GERİ ALACAĞIZ’

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, “3 yıldır devam eden OHAL sürecinde haksız hukuksuz bir şekilde işten çıkartılan arkadaşlarımızın işlerine dönmesini istiyoruz. İşimizi geri alacağız. KHK’ler gidecek biz kalacağız. Adalet Bakanlığı’na taleplerimizi iletmek üzere toplanmaya çalıştık. Ancak Ankara’da adete askeri yönetimleri aratacak bir sıkıyönetim uygulamasıyla bitmeyen bir OHAL ile karşı karşıyayız. Bir kez daha bu hukuksuzluğu kabul etmediğimizi, bununla ilgili gerekli hukuksuz süreci başlatacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.

‘İŞ GÜVENCEMİZE YÖNELİK SALDIRI VAR’ 

Daha sonra konuşan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen ise, çalışma hakkı için toplandıklarını ve taleplerini ifade etmek istediklerinde yasaklar ve engellemelerle karşılaştıklarını ifade etti. Gezen, “En temel hakkımız olan düşünce, ifade ve toplu gösteri hakkımızı engelleyenlerin, çalışma hakkımızı nasıl elimizden aldıklarını da ihraçlardan, açığa almalardan, soruşturmalardan, ayrımcılıklardan, gözaltı ve tutuklamalardan biliyoruz” dedi.

Gezen, hükümet yetkililerin dilinden “Personel reformu yapacağız” beyanatlarının eksik olmadığını vurgulayarak, şunları belirtti: “Reformdan kasıtlarının kamu emekçilerinin başta sınırlı iş güvencesi ve sosyal güvenlik olmak üzere son haklarını da tamamen ortadan kaldırmak olduğunu 17 yıllık icraatlarından iyi biliyoruz. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan çalışma hakkımıza, iş güvencemize yönelik büyük bir saldırı var. İktidar kamu hizmetleri alanının daraltılmasının, piyasaya açılmasının, tasfiye edilmesinin önündeki en büyük engeli iş güvencesi olarak gördüğünden planlı ve sistematik şekilde ortadan kaldırıyor ya da kullanılamaz hale getiriyor.”

Gezen, binlerce kişinin işine son veren Kanun Hükmünde Kararnamelerin de iptal edilmesi çağrısı yaptı.( Mezopotamya ajansı)