Şırnak'ın Cizre ilçesinde birçok mahalle ve sokak, koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış sonrası karantina altına alındı. Vaka sayısının “normalleşme” sonrası her geçen gün arttığı Cizre'de esnaf kendi inisiyatifiyle kepenk kapatarak, “evde kal” çağrısında bulundu. Dün kepenk kapatan esnafın birçoğu, bugün de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla dükkanlarını halkın sağlığı için bir süre daha açmayacaklarını açıkladı. 

HDP'DEN ESNAFA DESTEK

Kepenk kapatma yayılarak birçok esnaf tarafından sürdürülürken, kepenk kapatmaya bir destek de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü'nden geldi. HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç tarafından yapılan paylaşımda, “Hükümettin bize layık görmek istediği bu korkunç süreci biz ancak birbirimize destek vererek ve biz önüne geçersek başarırız, Halkların Partisi olarak bizlerde esnaflarımıza destek veriyoruz yarından itibaren ilçe Örgütü binamızı kapatıyoruz Gelecek güzel günler için #EvdeKalCizre” ifadelerini kullandı.

Cizre'deki HDP, KESK, İHD ve TMMOB, kent esnafının koronavirüs salgını karşısında aldığı bir haftalık kepenk kapatma kararına destek açıklaması yaptı.  

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, "normalleşme" adımları sonrası artan koronavirüs (Kovid-19) vakalarında artışın yaşanması nedeniyle esnaf bir haftalık kepenk kapatma kararı aldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Şırnak üyeleri, yazılı açıklama yaparak karara destek verdi.

SALGINLA MÜCADELE YETERSİZLİK

"Normalleşme" dönemi ile birlikte "sürü bağışıklığı" politikasının hayata geçirildiğinin belirtildiği açıklamada, "Başta Şırnak/Cizre ilçesi olmak üzere birçok bölge ilinde vaka sayıları hızla artmaktadır. Salgının pik noktasına ulaştığı 2 Haziran öncesi dönemi dahi aşan yeni vaka sayıları bölgemizde ciddi tedirginliklere yol açmaktadır. Binlerce kişi, ev ve sokak karantinaya alınmıştır. Başta İl Sağlık Müdürlüğü ve Pandemi İl Kurulunda yer alan tüm bileşenler salgın ile mücadele kapsamında yetersiz kalmaktadır. Toplumdan kopuk, toplumun ihtiyaç ve hassasiyetlerini görmeyen tedbirler, salgın ile mücadelede başarılı olamamıştır" denildi. 

'KORUMA' ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Cizre esnafı, zor ekonomik süreçler yaşamalarına rağmen toplumsal görevlerini yerine getirerek kendi aralarında, öz örgütlülüğü ile ilçede bir hafta kepenk açmama kararı almıştır. Tarih boyunca da halklar hiçbir dönemde kendi sağlıklarını tam olarak egemenlere teslim etmemiştir. Geldiğimiz noktada Cizre halkının kendi toplumsal öz gücünü açığa çıkararak atmış olduğu adım halk sağlığı mücadelesi açısından önemlidir. Bizler de esnafımızın ve halkımızın almış olduğu kararı destekliyoruz. Esnaflarımızın çağrısına karşılık, Cizre’de bulunan başta HDP ilçe örgütü binası ve tüm kurumlarımızı kapalı tutma kararı aldığımızı belirtmek istiyoruz."