Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde yaşayan 15 yaşındaki Heval Emîr, KDP’ye bağlı anti-terör timlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. 9 Haziran’da yaşanan saldırıda yaşamını yitiren Emîr’in ölümün haberi 15 saat sonra ailesine haber verildi. Emîr’in nasıl öldürüldüğünü soran aile, KDP güçleri tarafından tehdit edildi. Emîr’in “dur” ihtarına uymadığını iddia eden KDP’ye bağlı güçler, şimdiye kadar resmi bir açıklama yapmadı. KDP’li Şêx Weysî Barzani’nin olayla ilgilendiği belirten KDP’ye bağlı güçler, ailesi olayı kamuoyuna açıklamaması yönünde tehdit etti. 

BIÇAK YARASI

Olayın aydınlatılmaması üzerine Emîr'in ağabeyi ve annesi açıklama yaptı. Ağabey Umêd Emîr, “Bize kayıt almamamız ve basına anlatmamamız söylendi. Şêx Weysî Barzani'nin olayla ilgilendiğini söylediler. Ancak ben kendim cenazemizin görüntülerini çektim. 7 kurşunla öldürüldüğünü, yine vücudunda bir bıçak yarası olduğunu görüntüyle belgeledim. Eğer bu çocuk müfrezedeyse ve durmadığı için vurulmuşsa, arkadan kurşunlanmış olması gerekiyordu. Ancak bütün kurşunlar önden vurulmuş, arkadan vurulduğunu gösteren kurşun izi yok. Yine olaydan 15 saat sonra bize oğlunuz öldürüldü haberi verildi. Bunu da resmi yollardan değil, siviller aracılığıyla ilettiler” şeklinde olayı anlattı.

7 KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ

Emîr’in 15 yaşında olduğunu belirten Umêd Emîr, “Ne aracı var ne de üzerinde parası var. Araca 28 kurşun isabet etmiş, tek bir tanesi bile onun yanında bulunan kişiye isabet etmemiş, 7 kurşun kardeşime isabet etmiş” dedi. 

‘WEYSÎ BARZANİ OĞLUMA NE YAPTI?’

“Oğlumun ne suçu vardı öldürdüler” diyen Heval Emîr’in annesi ise, “Benden 5 bin lira istemişti ve ona verdim. Akşam erken dön oğlum dedim. Akşam ezanından sonra gelmeyince, onu telefonla aradım ulaşamadım. Sonra kendisi aradı, anne merak etme, geleceğim dedi. Neredesin diye sordum, bir anda telefondan sesler geldi ve telefonu kapandı. Sonra defalarca aradım ama hiç kimse yanıt vermedi. Ertesi gün öğleden sonra ikindi vakti saat 3'te iki kişi geldi, sivil iki kişi. Oğlun öldürülmüş dediler. Ne olup bittiğini bilmiyoruz dediler. Hemen merkeze gittik. Orada Weysî Barzani'nin emri var, buraya herhangi bir basın getirmenizi istemiyor dediler. Oğluma ne oldu? Weysî Barzani ne yaptı oğluma?” diye sordu.