İstanbul Emek ve Meslek örgütleri ile 1 Mayıs bileşenlerinden kadınlar, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybeden kadınları Kazancı Yokuşu'nda andı. Anmada "1977 katliamı devam ediyor. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" pankartı açılırken sık sık "Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji yek Gulan" ve "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.

Anmada konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) 3 Nolu Şube Kadın Sekreteri Seher Güvercin, iktidarın pandemiyi fırsata çevirdiğini ve pandemi döneminde kadın emeğine göz dikerek kadınları eve hapsetmeye çalıştığını söyledi. AKP’nin kadın karşıtı politikalarının devam ettiğine vurgu yapan Güvercin, "Biz biliyoruz ki evde çalışma demek, kadını ailenin bütün emeklerini kadına yükleyerek hem esnek hem güvencesiz çalıştırmanın yollarına oluşturmaya çalışmaktır. AKP iktidarı bu yılda kadın düşmanlığında hız kesmemiş, kadınların şiddet karşısında her türlü haklarını garanti altına alan İstanbul sözleşmesinden 1 gecede çıkılmış ve erkek devletin tüm mekanizmaları kadınların aleyhine erkek dayanışması göstermeye devam etmektedir" dedi.

İktidarın kadına şiddete karşı tedbir alması gerektiğini fakat tedbir almak yerine kadın kazanımlarını yok saydığını ifade eden Güvercin, "Devlet, kadınlara karşı gözaltı, baskı, tutuklamalarda ve kadın kurumlarına saldırıya devam etmiş, kayyumların hedefi yine kadın kurumları olmuştur. Bir çok siyasetçi kadın arkadaşlarımız tutuklanmış yada saldırılara maruz kalmıştır. Susmadık susmuyoruz itaat etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SALGIN DEĞİL KAPİTALİZM ÖLDÜRÜR'

İnsanları salgının değil, kapitalizmin kâr hırsının öldürdüğünün altını çizen Güvercin, "Kapalı kongre salonlarında virüsü yayma sorumsuzluğunun bedelini emekçi halklara tüm yükünü sağlık çalışanlarının sırtına yükleyen iktidar, koruyucu tedbir olan aşı tedarikinde tüm sorumsuzluğuyla pandemiyi en başarısız şekliyle yürütüyor. 1 yılın sonunda gelebilen tam kapanmada ise çarklar işçilerin hayatları pahasına döndürülüyor. Çalışmak zorunda bırakılan emekçiler ve ailelerinin yaşam hakkı için buradayız. Kadınlar için 2 kat ağır mağduriyetler üreten savaşa karşı, meydanlardan bir kez daha özgürlük ve barış talebini, görünmeyen, gasp edilen emeğimizin sesini yükseltmek için buradayız. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için 1 Mayıs'ta her yerdeyiz" diye konuştu.