Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın 19 Ağustos 2019’da kayyım olarak atandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) tarafından suya üçüncü kez zam yapıldı. MARSU’nun Ekim 2019’da yaptığı ilk zam ile metreküpü 2 TL olan suyu fiyatı 3.25 TL çıkmıştı. Koronavirüs (Kovis-19) salgınının Türkiye’de etkisini gösterdiği Nisan ayı içinde yapılan ikinci zamla metreküpü 4.75 TL’ye çıkarılan su fiyatı, son olarak Mayıs ayında yapılan zam ile 5.80 TL’ye yükseldi.

ZAM DUYURULMADI

8 ay içerisinde yapılan üç zam ile su tarifelerine yüzde 190 oranında zam yapan kayyım yönetimi, bu son zammı kamuoyuna bile duyurmadı.

BİRİM FİYATI GİZLENDİ

Su fiyatlarına zam yapıldığı gelen Mayıs ayı faturaları ile fark edildi. Son su faturalarının yüksek gelmesine şaşıran kent sakinleri, ellerindeki faturalarında birim fiyat tutarını göremeyip, MARSU’yu arayınca yeniden zam yapıldığı ortaya çıktı.

Salgın döneminde peş peşe su tarifelerine zam yapan kayyım yönetimi herhangi bir duyuru yapmamanın yanında MARSU’nun sitesinde daha önce yayınlanan Genel Kurul Kararlarını da kaldırdı. Kararların kaldırılmasına dair herhangi bir açıklama ise yapılmadı. Telefon ile ulaştığımız MARSU Özel Kalem Müdürü, ilk olarak bu konuda bilgisi olmadığını dile getirdi. Kalem Müdürü, daha sonra teknik elemanlardan aldığı bilgiye göre, yıllardır kullanılan ve daha önce kararların yayınlandığı sitenin yapım aşamasında olduğu savunmasında bulundu.

SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞLARDI

MARSU daha önce de sitesinde Mayıs 2020 tarihi itibariyle geçerli olacak zam oranlarını gösteren zam çizelgesini yayınlamış, konunun medyaya yansıması üzerine Mayıs ayı Genel Kurul Toplantısı yapılmadan zam kararının alınamayacağının fark edilmesi üzerine çizelge siteden kaldırılmıştı. Su tarifelerine yapılan zam Ocak ayı itibariyle 31 Mart sonrasına ertelenirken, kayyım yönetimi Nisan ve Mayıs ayları içinde su tarifelerine yaptığı zammın yanı sıra atık su için ve içme suyunun bakım bedellerine de yüzde 100 oranında zam yapmıştı.

Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal