Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınması ardından yerine kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun, 27 Kasım 2019 tarihinde metreküpü (1 ton) 2.64 TL olan su fiyatında “basamak sisteme” geçilerek yüzde 35 ile yüzde 330 arasında zamlanmasına ilişkin açıklama yapıldı. DİSKİ Genel Müdür Vekili ve Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı imzası ile “Diyarbakır en iyisine layıktır” yapılan açıklamada, zamma yönelik son günlerde bazı odalar ve basın yayın organlarınca yapılan “Diyarbakır’da kayyum suya yüzde 330 zam yaptı” başlıklı haberlerin kasıtlı olduğunu savundu. 

‘YÜZDE 50 ZAM YAPILMIŞTIR’

Zamdan önce metreküpü 2.64 lira olan suyun aksine “suyun DİSKİ’ye maliyetinin 1 m3’ü 3.71 TL” olduğu belirtilen açıklamada, DİSKİ’nin bu suyu maliyetin altında 1 m3’ünü 3,50 TL’ye sattığı ileri sürüldü. Açıklamada, “DİSKİ Genel Müdürlüğü 15 m³’ün üzerini kademeleştirerek vatandaşlarımızı su tasarrufuna teşvik etmek ve suyumuzun başta tarlalar olmak üzere amacı dışında kullanımına engel olmayı hedeflemiştir. Bu amaçla sadece 15 m³ üzerindeki su tüketimine yüzde 50 zam yapmıştır. Zamlı ödeme yapılacak olan kısım 15 m3’ün üzerindeki miktardır” denildi.

YÜZDE 62 KAÇAK İDDİASI

Su zammının kademelendirilmesine ilişkin bir verinin yer almadığı açıklamada, bu çalışmada kadim şehrin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumu, yani gelir çerçevesi, bir meskende oturan kişi sayısı ve ailelerin çocuk sayıları gibi parametrelerin dikkate alındığı savunuldu. Abonelerin ortalama tüketim rakamları hesaplandığı ve vatandaşların yüzde 65’inin 15 m3’ün altında su kullandığının saptandığı ileri sürülen açıklamada, kayıp kaçak iddialarına ilişkin de şu ifadeler kullanıldı: “DİSKİ’nin kayıp kaçak oranı yüzde 62’dir. Yani ürettiğimiz 100 birimlik suyun sadece 38 biriminin parasını tahsil ediyoruz.”