Mardin Büyükşehir Belediyesi eski kayyımı Vali Mustafa Yaman'ın yerine atanan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, görevi devraldı. Demirtaş’ın belediyeye de kayyım olarak atandığına dair yazının hazırlandığı ve kendisine tebliğ edildiği öğrenildi. Yaman’ın 10 Haziran'da merkeze çekilmesinin ardından belediyede hareketlilik başladı. AKP’liler ile Yaman’a yakın duran isimler arasında “iç hesaplaşma” başladı.

'BANKAMATİKÇİLER' GİTTİ YENİLERİ GELDİ

Sadece para almak için belediyeye uğradıkları için "bankamatik" olarak adlandırılan çok sayıda ismin iş çıkışı verildi. Yerlerine ise yeni personeller alındı. Herhangi bir ihtiyaç olmamasına rağmen işe alınan yeni kişilerin, AKP ve Kızıltepe'de faaliyet yürüten bir dini vakıfta yer alan isimlerden oluştuğu bilgisine ulaşıldı. Eski kayyım ve vali olan Yaman'ın, döneminde “propaganda ekibi” için oluşturduğu Mardin Masa ekibi de farklı birimlere dağıtıldı. Bu ekip içerisinde yer alan ve Yaman’a yakın olduğu bilinen kimi isimler de “korunma” amacıyla farklı birimlerde görevlendirildi.

KAYYIMIN YEĞENİ DE GÖREVDEN ALINDI

Yaman’ın 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyım olarak atanmasının ardından belediye iştiraki Kent A.Ş. yönetimine alınan ve yeğeni olarak bilinen Yunus Emre Akça da işine son verilenler arasında yer aldı. Yaman’ın kayyım olarak atandığı gün belediye binasında çektirdiği fotoğrafları ve yerine HDP’li Eşbaşkan Ahmet Türk’e ettiği ağır küfürleri ile gündeme gelen Akça, görevden alınmasının ardından Yaman'a yakınlığı ile bilinen AKP’li Yeşilli Belediyesi’ne gönderildi. Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili yapılan ve oğlu ile gelinini belediyede işe alması ile gündeme gelen Zeyni Teker, belediye personellerine Akça ile görüşülmemesi yönünde talimat verdi.  

İZMİR'DEKİ 'BANKAMATİKÇİ' İSTİFA VERDİ

Yaman döneminde, İzmir’de yaşamasına rağmen Kent A.Ş. üzerinden maaşa bağlandığı ortaya çıkan Mercan Aykal ile ilgili de dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Yaman’ın kentten ayrıldığı 17 Haziran günü Mercan Aykal, Kent A.Ş.’ye yazdığı istifa dilekçesinde “ailevi sebeplerden dolayı ikamet değiştirmek zorunda kalacağını, görevinden istemeyerek ayrılmak zorunda kaldığını ve tarafına ödenmesi gereken tüm sosyal hak ve güvencelerin ödenerek, ayrılışının yapılması” talebinde bulundu. 

Mezopotamya Ajansı (MA) 18 Şubat’ta, Aykal’ın İzmir’de yaşamasına rağmen belediyeden maaş aldığını yazmış ve bunun üzerine açıklama yapan kayyım yönetimi, “İşe gelmeden bankamatik memuru olarak çalıştırılan personel bulunmamaktadır” iddiasında bulunmuştu. 

MA  /  Ahmet Kanbal