Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, bilgi edinme yasası kapsamında kayyım atanan 49 belediyeye 3 aylık temsil ve ağırlama giderlerini sordu. Konuya dair açıklama yapan Hakverdi, kanuna göre 15 gün içerisinde cevaplandırılması gereken bilgi edinme başvuruları için iki ay beklediğini ve sadece Batman Belediyesi’nin cevap verdiğini belirtti.

BİR BELEDİYE YANIT VERDİ

Hakverdi yaptığı açıklamada, “Kayyum atanan belediyelerde artan israf ve yapılan usulsüz ihaleler birçok kez kamuoyu gündemine taşındığı gibi Sayıştay raporlarına da yansımıştır. Kayyum atanan belediyelerin bilgi edinme yasası kapsamında yapılmış bu yönlü başvuruları cevapsız bırakması, sandıkla görev başına gelmeyen, seçmene ve halka karşı sorumluluk taşımayan yönetim anlayışının tezahürüdür. Bilgi edinme yasası kapsamında kayyum atanmış 49 belediyeye, 2021 yılının ilk 3 ayında yapılan temsil ve ağırlama giderlerini sorduk. Başvurumuz sonrasında, 32 kayyım belediye yazılı olarak gönderdikleri cevapta, temsil ve ağırlama giderleri ve borçlarına dair bilgileri paylaşmazken; 13 belediye başvurumuza hiç cevap vermedi. Sadece Batman Belediyesi gönderdiği cevapta 3 aylık temsil ağırlama giderlerinin 619 bin 687 lira olduğunu bildirdi.”

2,4 MİLYAR YATIRIM

Kayyım atanan belediyelerde yaşanan israfa da değinen Hakverdi, “Kimi zaman makam odalarına yaptırılan lüks banyolarla, kimi zaman yaptırılan ve tepki sonrası kaldırılan karpuz heykelleri gibi estetik bir değeri olmayan ve kentin tarihi dokusuna uymayan projelerle, kimi zaman da bakanlık ve külliye için alınmış lüks hediyelik eşyalarla gündeme gelen kayyum belediyelerinin, ne kadar harcama yaptığını İçişleri Bakanlığı’na sorduk. Gelen cevapta kayyum atanan belediyelerin göreve getirildiği günden itibaren bin 57 projeye 2,4 milyar TL yatırım yaptığı bilgisine yer verildi” dedi.

AÇIKLAMA ZORUNLUĞU 

Hakverdi, belediyelere atanan kayyımların belediye bütçelerinin nereye harcandığını açıklamaları gerektiğinin altını çizerek, “Ülkemizdeki birçok kurum gibi kayyum atanan belediyeler de şeffaflıktan uzak, denetimden yoksun ve halkı hiçe sayan yönetim anlayışı ile yönetilmektedir. Halkına değil Saray’a bağlı bu yönetim anlayışı kabul edilemez” dedi.