Mardin’in Nusaybin ilçesi Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmenliği yapan Büşra Tarım’ın yaptığı ırkçı paylaşıma dair dün gece saatlerinde Nusaybin Kaymakamlığı, açıklama yapmıştı. Kaymakamlığın resmi twitter hesabından yapılan ve öğretmenin ırkçı paylaşımını savunur nitelikteki açıklama silindi.

Açıklamanın silinmesine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, Kaymakamlık sayfasında sadece açıklamanın ikinci tweet olarak atılan "++ adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" cümleleri kaldı.

KAYMAKAMLIK 'BİLGİSİ DIŞINDA' DEMİŞTİ

Tarım’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Artık tayinim çıkabilir mii Allahım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı da” diye yazmıştı. Tarım, tepkiler üzerine hesabını korumaya alırken, Kaymakamlık konunun ülke gündemine gelmesi üzerine açıklama yaptı. Kaymakamlık açıklamasında paylaşımın öğretmenin bilgisi dışından olduğunu öne sürerek, şu ifadeleri kullanmıştı: “İlçemizde görev yapan bir öğretmenimizin sosyal medya hesabından, bilgisi dışında kendisine ait olmayan ifadeler kullanılmıştır. Öğretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunmuş olup, adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır.”

HDP MECLİSE TAŞIDI

HDP’li Pero Dündar, Kürtçeye yönelik nefret söylemlerine ilişkin Meclis’e sunduğu soru önergesinde, “Kürtçe ‘ye yönelik nefret söylemlerini onaylıyor musunuz? Bir devlet memuru nefret içerikli söylemleri kullanma cüretini kimden, kimlerden alıyor?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, sosyal medyada bir öğretmenin hesabından paylaşılan Kürtçeye yönelik nefret söylemlerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.  

‘Kürtçe ’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılara her gün bir yenisinin ekleniyor’

Farklı dillerin ve kültürlerin bir arada yaşamasını sağlamanın, bu dilleri yaşatmanın, eğitim dili olarak kullanmanın ve anayasal güvence altına almanın sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunun belirtildiği önergede, binlerce yıllık bir tarihe sahip Kürt halkının anadili olan Kürtçe’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılara hergün bir yenisinin eklendiğine dikkat çekildi. Önergede, “Kürtçe gazeteler, yayınlar, eğitim veren kurumlar devlet eliyle kapatılırken, bu politikaların sokağa yansıması da yine nefret ve cinayete varacak boyuta gelebilmektedir. Nitekim bunun son örneği Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşanmıştır.  Nusaybin Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapan B.T.  sosyal medya hesabından ‘Artık tayinim çıkabilir mi Allah’ım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı’ şeklinde yaptığı paylaşımı basına ve kamuoyuna yansımıştır” ifadeleri kullanıldı.

Pero, konu kapsamında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“*Milyonlarca Kürt’ün anadili olan Kürtçe ’ye yönelik nefret söylemleri asimilasyon politikalarının bir sonucu değil midir?

*Kürtçe ‘ye yönelik nefret söylemlerini onaylıyor musunuz?

*Sosyal medya hesapları üzerinden nefret söylemi geliştiren ‘eğitimci’ hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

*Bir devlet memuru nefret içerikli söylemleri kullanma cüretini kimden, kimlerden alıyor?”