Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, bombalı saldırıda yaşamını yitiren Mardin’in Derik ilçesi Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk’ün faillerinin ve olayda sorumluluğu olanların araştırılması ve adli bir yargılamanın yapılması için Meclis Araştırması Komisyonu’nun kurulmasını istedi. Dündar, aynı konuda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e önerge verdi.

Verdiği araştırmanın gerekçesi ve soru önergesinde Safitürk’ün, 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bombanın patlaması sonucunda hayatını kaybettiğini hatırlatan Dündar, 2019 yılında karara bağlanan davada tutuklu 15 kişiden 14’ünün beraat ettiğini ve dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezası verildiğini belirtti.

ŞÜPHELİ ÖLÜM

Safitürk ailesinin, Safitürk’ün ölümünü şüpheli olarak gördüklerine dikkati çeken Dündar, “Dava sürecinde yalancı tanıkların olduğunu, olaya ilişkin gözaltına alınan kişilerin avukat yasağı olmasına rağmen ifadelerinin alındığı, Safitürk ‘ün iyileşeceğini ancak Vali Mustafa Yaman’ın doktor itirazlarına rağmen sağlık çalışanlarına baskı kullanarak hastanın Gaziantep’e sevk edilmesine neden olduğunu iddia etmiştir. Olayın yaşandığı binanın soruşturma devam ederken yıkılması, olaya etki edecek emniyete ait 155 kayıt sisteminin bulunduğu hard diskin bozuk olduğu öne sürülerek açılmaması, Safitürk’e ait cep telefonunun içindeki bilgilere ‘telefonun tahrip olduğu’ ve ‘şifresinin açılamadığı’ iddiasıyla ulaşılamaması da birçok çelişkiyi beraberinde getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Dündar, detaylı araştırmanın yapılabilmesi, gerçek faillerin açığa çıkarılarak yargılanması ve adaletin yerini bulması amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasının aciliyet taşıdığını belirtti.

‘YENİDEN YARGILAMA BAŞLATILACAK MI?’

Konuya ilişkin Meclis Başkanlığı’na Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi de veren Dündar, konu bağlamında Bakan Gül’e şu soruları yöneltti: 

“*10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Muhammed Fatih Safitürk olayında gerçek suçluların ortaya çıkması için yeniden yargılama süreci başlatılacak mıdır?

*Muhammed Fatih Safitürk olayının yargı süreci devam ederken olayın yaşandığı yer olan kaymakamlık binası neden yıkılmıştır?

*Dönemin İlçe Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutlay’ın olay yerini ekipler gitmeden önce temizlediği iddiaları doğru mudur?

*Cumhuriyet Savcısı Serdal Öztürk’ün davanın iddianamesini önceden hazırladığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddianın araştırılmasına dair yasal bir girişim olmuş mudur?

*Dönemin Kayyım Valisi Mustafa Yaman’ın Safitürk’ü zorla başka bir hastaneye sevk edildiği iddiaları doğru mudur? Konuya ilişkin Mustafa Yaman’ın ifadesi alınmış mıdır? Söz konusu iddia doğru ise Mustafa Yaman hakkında adli işlemler başlatılacak mıdır?

*2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezası alan Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu’nun adil yargılanma talebi yerine getirilecek midir?”