Kayyım olarak atandığı Mardin’in Derik Belediyesi’ndeki makamında 10 Kasım 2016’da bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kaymakam Muhammet Safitürk’ün dosyasına ilişkin Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 sanık hakkında verdiği kararı bozup, 8’i hakkında yeniden yargılama kararı veren Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde dosyanın 6'ncı duruşması görüldü. 

Sanıklardan Şahin Yücesoy ile öldürülen Safitürk’ün bazı aile üyeleri ve müdafileri salonda hazır bulunurken, yargılanan bir kısım sanık ile avukatları Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

Duruşma, kimlik tespitinde bulunulmasının ardından dosyaya eklenen kimi evrakların okunmasıyla başladı. Safitürk Ailesi müdafisi, önceki duruşma dile getirdikleri işkence iddiasının araştırılmasını da içeren kimi taleplerin yer aldığı bir dilekçe sundu. Dilekçede dönemin Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay, Kaymakamlık Koruma Polisi Mehmet Kahraman ve Mardin Valisi Mustafa Yaman hakkında işlem başlatılması istendi. 

Savcılık, verdiği ara mütalaasında sözkonusu bu isimlerin dosyada sanık olarak yargılanmadıkları, dolayısıyla bu kişiler hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasının katılan tarafın inisiyatifinde olduğu gerekçeleriyle heyetten bu yöndeki talebin reddine karar verilmesini istedi. 

Bunun üzerine söz alan Safitürk Ailesinin müdafisi Av. Yahya Ünaldı, dilekçede ismi geçen kişilerin dosyaya eklenmesi yönünde talepleri olmadığını, her üç isim hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. 

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Akabinde esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı, yerel mahkemenin üzerlerine atılı suçlamalara ilişkin beraat kararı verdiği 8 sanık hakkındaki karara uyulması yönünde görüş bildirdi.

HEYET YEREL MAHKEMENİN KARARINI ONADI

Sanık avukatları, savcının mütalaasına katıldıklarını dile getirirken, sanıklar da beraatlarını talep etti. Duruşmaya kısa bir ara veren heyet, sonrasında toplanan deliller, yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre Devran Aslan, Fikret Bagi, Mehmet Deniz, Nursel Eren, Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Ziynet Erdaş, Zuhal Dalçin'in cezalandırılmasına yeterli delil elde edilmediği gerekçeleriyle yerel mahkemenin beraat kararının kabulüne karar verdi. (Mardin/MA)