Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla Diyarbakır’daki dernek binasında açıklama yaptı. MEBYA-DER yöneticilerinin yanı sıra Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri açıklama katıldı. 

FAİLİ ‘MEÇHUL’ DOSYALAR

Açıklamada konuşan MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, Kürtlere dönük yıllardır devam eden “inkar ve imha” politikalarından kaynaklı binlerce faili meçhul cinayetin yaşandığına değindi. Bu cinayetlere ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğine dikkati çeken Almas, birçok dosyanın raflarda sürüncemede bırakıldığını söyledi. Almas, "Bu dosyalardaki yargılamaların uzunluğu, sanıkların tutuksuz yargılanması, yargılamaların güvenlik gerekçesiyle bölge dışındaki illere taşınması gibi keyfi uygulamalar söz konusu. Yargılamaların göstermelik olduğunu, failleri aklamak olduğu ortaya konulmuştur" dedi. 

‘ALANLARDA OLACAĞIZ’

Almas, yıllardır kayıp yakınları için adalet mücadelesi veren Cumartesi Annelerini anımsatarak, bu süreçte çok sayıda annenin yaşamını yitirdiğine işaret etti. Almas, "Berfo Ana örneğinde olduğu gibi; Berfo Ana adalet arayışında geri adım atmamıştır. Ancak ne yazık ki aramızdan ayrılmıştır. Adaleti getirene kadar alanlarda olacağız. Çünkü savaşlarda en çok mağdur edilen, tacize ve tecavüze uğrayan, evlatları kaybedilenler kadınlar olmuştur” diye konuştu. 

Kaybedilmelere karşı etkin soruşturmalar yürütülmemesinin sonucu olarak Munzur Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan da hala bir haber alınamadığını kaydeden Almas, Doku’yu kaybettirenlerin bilinmesine rağmen cezalandırılmadığını ifade etti. 

‘ADALETSİZ ÜLKEDE ADALET ARADI’

Almas, ölüm orucundaki tutuklu avukat Ebru Timtik’in de adalet arayışı sırasında yaşamını yitirdiğini belirterek, “Adaletsiz bir ülkede adalet arayan Ebru ve cenazesinde yaşananlar bir kez daha ortaya koydu ki bu ülkede adalet yok. Ebru’nun aramış olduğu adalet savaşının takipçileri olacağız" ifadelerini kullandı. 

VAN

MEBYA-DER’in Van’daki binasında da benzer açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez ORHAN da açıklamaya katıldı. MEBYA-DER Eşbaşkanı Gülistan Önver, ülkede 17 bin 500 insanın akıbetinin hala bilinmediğine değinerek, “Kayıp meselesi, devlet için muhaliflerin sesini kısma, yakınları tehdit etmek ve ailelerin acılarıyla baş başa bırakmak, sonsuza dek susmayı amaçlar” dedi. İçişleri Bakanlığı tarafından kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasına dikkati çeken Önver, hukukun işletilmemesinin failleri daha da cesaretlendirdiğini söyledi. (MA)