İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta sürdürdükleri eylemin 642’ncisi, sanal medya hesabı üzerinde gerçekleştirildi. Bu haftaki eylemde Mardin'in Kızıltepe ilçesinde askeri kontrol noktasında görüldükten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Abdulbaki Birlik, oğulları Zübeyir ve Kemal Birlik ile akrabaları Zeki Alabalık'ın akıbeti soruldu. Kayıp hikayesini İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yıldırım anlattı. 

KONTROL NOKTASINDA ALI KONULDULAR

2012 yılında İHD’ye başvuran Çetin Birlik’in anlatımlarıyla kayıpların hikayesini anlatan Yıldırım, Kızıltepe Cezaevi’nde yaklaşık 3 yıl tutuklu kalan Kemal ve Abdulbaki Birlik’in, 29 Mart 1995 yılında tahliye olduklarını belirterek, “Tahliye olacakları gün onları almaya, Zübeyir Birlik ve akrabası Zeki Alabalık gider. Cezaevinden çıktıktan sonra çarşıya doğru birlikte ilerlerken Kızıltepe çıkışında iki noktada askerlerce kurulan kontrol noktasında durdurulurlar. Sonrasında ise kendilerinden bir daha haber alınamaz” dedi. 

‘CEZAEVİ ÇIKIŞI SENİN FELAKETİN OLACAK’

Yaşanan olaydan sonra dosyanın tanığı olarak bilinen İsmet İpek’in olayın yaşandığı gün Abdulkadir Birlik’i ve yanında iki kişinin kontrol noktasında gördüğünü doğruladığını belirten Yıldırım, cezaevinde yaşanan olayları ise şöyle anlattı: “Bazı koğuş arkadaşlarının anlatımlarına göre Kemal Birlik, cezaevindeyken bir gün diş rahatsızlığından dolayı hastaneye gider. O dönemin Tabur Komutanı olan Hasan Atilla Uğur tarafından ‘Cezaevinden çıktığın gün benim bayramım, seninse felaketin olacak’ diye tehdit edilir. Yine o dönemin cezaevi kâtibi olan Behçet Kurt’un anlatımlarına göre, Kemal ve Abdulbaki, tahliye olmadan iki gün önce Tabur Komutanı Hasan Atilla Uğur cezaevini aradı. Kendisiyle ben konuştum. Bana bu iki şahısın ne zaman tahliye olacağını sorunca bu tür bilgileri veremeyeceğimi, yasak olduğunu ama savcıya sorabileceğini söyledikten sonra bana hakaret edip telefonu kapattı.’’  

KEMİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKAR

Ergenekon Davası’nın soruşturulması ile birlikte ailelerin savcılığa kayıp başvurusunda bulunduğunu ifade eden Yıldırım, o dönemde savcılığın tanıklar ve kayıp yakınlarını ifadesinin aldığını hatırlattı. Ailelerin 11 Haziran 2013 yılında İHD’ye başvurduklarını aktaran Yıldırım, dernek avukatlarının da içinde bulunduğu birçok avukatın başvurusu üzerine 13 Haziran 2013 yılında Kızıltepe ilçesinde bulunan Yurtderi (Efare) köyünde kazı çalışması yapıldığını ifade etti. Yapılan kazı çalışmaları sonucu kuyuda 612 adet insan kemiğinin bulunduğunu aktaran Yıldırım, kayıp yakınlarından alınan DNA incelemeleri sonucunda kemiklerden bazılarının Zübeyir ve Zeki Alabalık’a ait olduğunun kesinleştiği, Abdulbaki ve Kemal Birlik’ten ise bugüne kadar herhangi bir bilgi alınamadığını vurguladı.