İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 579’uncu hafta eylemini, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dernek binası önünde gerçekleştirmedi. Eylemin iptal edildiği duyurusuna rağmen polislerin uzun süre İHD binası önünde beklemesi dikkat çekti.

İHD Kayıp Komisyonu, eylemin 579'uncu haftasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 14 Mart Dünya Tıp Bayramı nedeniyle 1990'lı yıllarda gözaltında zorla kaybettirilen doktor ve sağlık çalışanlarının akıbeti soruldu. 

CEZASIZLIK ZIRHI

Açıklamada, koronavirüs nedeniyle iptal edilen kayıp yakınları eylemiyle adalet ve hakikat mücadelesini ısrarla sürdürüleceği vurgulandı. Açıklamada, zorla kaybedilen yüzlerce insanın faillerinin aklanarak cezasızlık zırhıyla korunduğunun altı çizildi. 

ISRARLI MÜCADELE

Tüm baskı politikalarına rağmen kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri’nin adalet mücadelesini ısrarla sürdürmeye ve failleri rahatsız etmeye devam edecekleri kaydedilen açıklamada, 14 Mart Dünya Tıp Bayramı nedeniyle 1990’lı yıllarda gözaltında zorla kaybedilen 6 doktor ve sağlık çalışanının hikayesi paylaşıldı. 

SAĞLIKÇILARIN AKIBETİ SORULDU 

Doktor ve sağlık çalışanlarına ait hikayelerin yer aldığı açıklamada, "Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Sağlık Ocağı’nda doktor olarak çalışan Recai Aydın'dan 2 Temmuz 1994 yılından beri haber alınamamaktadır. Emin Ayhan, 10 Haziran 1992 tarihinde Silvan’da eşiyle birlikte arkadaşlarının evinden dönerken kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. İlçenin tek doktoruydu. İHD üyesi Doktor Hasan Kaya, avukat Metin Can ile birlikte 21 Şubat 1993’te gözaltına alınıp kaçırıldı. 27 Şubat 1993’te, her ikisinin cansız bedeni Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu. Edvırd Tanrıverdi adlı Süryani doktor 28 Aralık 1994’te Mardin Midyat ilçesinde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. Sağlık memuru Selman Kuray kimliği belirsiz kişiler tarafından 2 Kasım 1992’te Mardin Mazıdağı ilçesinde öldürüldü. Sağlık memuru Hasan Keleş, 31 Temmuz 1994’te Mardin Kasro Doruk köyünde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü" denildi. 

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

İHD Batman Şubesi de eylemin iptal edilmesi ardından 485’inci hafta eylemine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 12 Mart 1995’teki Gazi katliamına dikkat çekilen açıklamada, “Bizler yaşanan bu acıyı, bu zulmü hafızalarda taşıyarak; yeni nesillerin bizim yaşadıklarımızı yaşamadığı, insanların sokak ortasında katledilmediği, kaybedilmediği bir gelecek için mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyor, bu katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerine yer verildi.