İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 590'ıncı haftası için sosyal medya hesabı üzerinde video yayınladı. Videoda, 1995 yılında İstanbul Avcılar’da gözaltına alındıktan sonra katledilen Hasan Ocak’ın failleri soruldu.

MEÇHUL KİŞİ OLARAK DEFNEDİLDİ

Ocak’ın hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Av. Hasan Yalçın, ailenin tüm girişimlerine rağmen dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir’in imzasını taşıyan resmi yazıda, “Hasan Ocak’ın gözaltında olmadığı, hiç gözaltına alınmadığı, suçlu olarak aranmadığı”nın belirtildiğini söyledi. Resmi makamların bütün engellemelerine karşı 58 günlük ısrarlı arayışın sonucunda ailesinin Ocak’ın ağır işkence izleri taşıyan bedenine “meçhul kişi” olarak defnedildiği Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştığını ifade eden Yalçın, işkenceyle ölümü resmi raporlara girmiş olan Ocak’ın cansız bedeni tüm ilgili makamlardan geçirildiği halde onu soran ailesine “bizde yok” denildiğini kaydetti.

SORUŞTURMADA OYALAMA

Savcılığın bugüne kadar rutin yazışmalarla soruşturmayı oyalamaya devam ettiklerini belirten Yalçın, “Yaşam hakkı kapsamında yürütülecek ceza soruşturmasının etkili olabilmesi için maddi gerçeğin açığa çıkartılmasına, sorumluların belirlenmesine ve cezalandırılmasına imkan verecek nitelikte olması gerekir. 590’ıncı haftamızda bir kez daha Savcılık makamını ve Adalet Bakanlığını çeyrek asırdır sürüncemede bırakılan Hasan Ocak soruşturmasında yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.