İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle sürdükleri eylemin 587’nci haftası için derneğin sosyal medya hesabında video paylaştı. Videoda İHD Şube yöneticisi Ercan Yılmaz, 1992 yılında Silvan’ın Yolaç (Susa) köyünde aynı aileden öldürülen Mehmet Habip, Mehmet Nuri, Vedat ve Ahmet Fidancı’nın faillerini sordu. 

KÖYDE KURŞUNA DİZİLDİLER

Yılmaz, 28 yıl önce yaşananlara dair şu bilgileri paylaştı. “1992 yılında Silvan’ın Yolaç köyünde çeşitli olaylar vuku bulur. Bu nedenle köylüler arasında gerginlikler had safhadadır. Bütün köyü büyük bir korku sarmış, köydeki bazı aileler can güvenlikleri kalmadığı gerekçesiyle köyü terk etmek zorunda kalırlar. Köyde yalnızca belirli aileler kalır. Aradan 2 ay geçtikten sonra ekinleri biçmek için Mehmet Habip Fidancı, Mehmet Nuri Fidancı, Vedat Fidancı ve Ahmet Fidancı köye giderler. Fidancı ailesi ekinlerini harmanladıkları bir sırada Yukarıveysi köyü yakınlarında saat 11.00 civarında sivil giyimli, yüzleri kapalı yaklaşık 13 kişi Mehmet Habip Fidancı, Mehmet Nuri Fidancı ve Ahmet Fidancı’yı yakalayıp elleri ve ayaklarını bağlar, daha sonra diğer aile fertlerinin gözleri önünde kurşuna dizerler. Vedat Fidancı’yı da elleri ve gözlerini bağlayıp beraberlerinde götürürler. Vedat’a epey bir süre işkence yaparlar. Kulağını ve burnunu kestikten sonra onu da yüz üstü yatırıp tek kurşunla kafasından infaz ederler.”

FAİLLER MEÇHUL

Olaydan hemen sonra jandarmaya haber verildiğini, ancak olayın meçhul kaldığını söyleyen Yılmaz, “Jandarma cenazeleri Silvan Devlet Hastanesine götürür, otopsilerini yaptıktan sonra cenazeleri aynı gün aileye teslim ederler. Vedat’ın cenazesi de olaydan 15 gün sonra Kaniya Güla’da bulunur. Fidancı ailesinin herhangi bir örgütle bağları yoktu. Kendi hallerinde yaşayan ve gördükleri baskı ve zulümden dolayı köylerini terk etmek zorunda kalmışlardı. Silvan’ın bir köyünde yaşanan bu elim hadise de ne yazık ki faili meçhul olarak kaldı. Faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Habip Fidancı, evli ve 10 çocuk babasıydı. Mehmet Nuri Fidancı evli ve 3 çocuk babasıydı. Vedat ile Ahmet Fidancı ise bekardı” dedi.