İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürdükleri eylemin 648’ncisini online gerçekleştirdi. Eylemde, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 4 Ocak 1994’te gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Demokrasi Partisi'nin (DEP) yöneticisi Fethi Yıldırım’ın akıbeti soruldu. Yıldırım’ın hikayesini, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tahir Saçaklıdır anlattı.

GÖZALTINA ALINDI

Urfa ili Viranşehir ilçesinde DEP yöneticisi Fethi Yıldırım’ın, 4 Ocak 1994 günü akşamı Almanya'dan gelen Abdo Mutlu'nun evine parti yöneticisi Ali Kuran ile Naci Kapancılar ile birlikte gittiğini belirten, Saçaklıdır,  birkaç saat sonra Viranşehir ilçe Emniyet Müdürlüğü' ne bağlı ekipler tarafından eve baskın düzenlendiğini, Abdo Mutlu, Ali Kuran, Naci Kapancılar ve Fethi Yıldırım’ın gözaltına alındığını söyledi. Aynı akşam saat 23.00 sıralarında serbest bırakılan Ali Kuran’ın, Süleyman Yıldırım'ı telefonla arayarak gözaltına alındıklarını ve Fethi Yıldırım dışında kendilerinin serbest bırakıldığını belirttiğini ifade eden Saçaklıdır, Kuran ve Kapancılar’ın anlatımlarını şöyle aktardı: "Evde otururken İlçe Emniyetinden olan; aralarında Selçuk Uygur, Osman Harman, Alptekin Kartal ve Uğur Avşar adlı polislerin de bulunduğu kalabalık bir grup geldi. Bizleri bir araya toplayıp hangimizin Fethi Yıldırım olduğunu sordular. Fethi'nin hangimiz olduğunu öğrenince, dördümüzün gözlerini bağlayarak götürdüler. Aradan iki saat kadar bir süre geçtikten sonra gözlerimizi açıp önümüze koydukları bir tutanağa imza atmamızı istediler. Bu arada Fethi'nin yanımızda olmadığını fark ettik. İmzalarımızı attıktan sonra bizleri serbest bıraktılar."

AİLE AİHM’E BAŞVURDU

Yıldırım ailesinin, yetkili tüm mercilere başvuruda bulunduğu, ancak hiçbir olumlu yanıt alamadığını ifade eden Saçaklıdır, başvurulara hiçbir yanıt alamayan ailenin Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu söyledi. 

BATMAN

Batman’da ise kayıp yakınları ve İHD Şubesi, dernek binasında eylemlerinin 485’inci haftasını gerçekleştirdi. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD Şube yöneticisi Ahmet Şiray, bu hafta 10 Temmuz 1993 yılında Batman’da kaçırılan 27 yaşındaki Aydın Ay’ın akıbetini sormak için toplandıklarını söyledi. 

İnşaat işçisi ve aynı zamanda Halkın Emek Partisi (HEP) üyesi olan Ay’ın, 10 Temmuz 1993’te saat 20.00-21.00 sularında sigara almak için 19 Mayıs Mahallesi’ndeki evinden çıktığını belirten Şiray, civarda yaşayanların aileye, oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söylediğini kaydetti. Şiray, “Üç gün sonra anne Raziye Ay, yanına oğlunun evde kalan kimliğini ve yiyecek alarak Batman Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Oğlunu sordu ve getirdiklerini görevlilere teslim etti. Raziye Ay, dokuz gün emniyete Aydın için yemek ve giysi götürdü. Görevliler her seferinde götürdüklerini üzerine Aydın Ay’a ait olduğunu belirten bir not iliştirerek teslim aldılar. 10’uncu gününde yine yemek ve giysi getiren Raziye Ay, dünkü paketinin masada beklediğini, oğluna verilmediğini gördü. Görevliler yeni getirdiklerini de teslim almadı ve ‘Burada öyle biri yok, bir daha gelmeyin’ dedi. O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı. Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı” diye konuştu.