İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta düzenledikleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 604’üncü haftasına ilişkin video yayınladı. İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Demir, 13 Temmuz 1994’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltında kaybettirilen Abubekir Aras’ın hikayesini paylaştı.

BASKINDA GÖZALTINA ALINDI

Aras’ın, bekçilik yaptığı kamyon garajına 13 Temmuz 1994’te kolluk güçleri tarafından panzerlerle düzenlenen baskın sırasında gözaltına alındığını anımsatan Demir, olayın ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giden ağabey Abdurrahman Aras’a, kardeşinin alındığı günün akşam saatlerinde serbest bırakıldığı bilgisinin verildiğini belirtti.

TANIKLAR ELEKTİRİKLE ÖLDÜRÜLDÜ

Demir, sonrasında yaşananlara dair şunları paylaştı: “Bunun üzerine Ebubekir’in kardeşi Abdurrahman Aras, Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan 5 kişiyle görüşme yapar. Her 5 kişi de beraber gözaltına alındıklarını ve kendilerine çok ağır işkenceler yapıldığını, elektrik verildiğini belirtirler. Ebubekir’e elektrik verdikleri sırada yaşamını yitirdiğini ve bu esnada gözaltındaki 5 kişiye bu ölüm olayı nedeniyle elektrik vermeyi kestiklerini belirtir.

YAŞIYOR SABREDİN

Olaya ilişkin bu her beş şahıs dönemin şartlarından dolayı mahkemede tanıklık yapmaktan çekinirler. Ebubekir’in kardeşi tekrar Cizre İlçe Emniyetine gider ve söz konusu kişilerin tanık olduğu durumu anlatır. Kendisine elektrik verildiği için yaşamını yitirdiğine tanık olan kişilerin beyanlarını aktarır. Ebubekir’in kardeşi bunları söyleyince Ramazan ve İbrahim adlı polis memurları Ebubekir’in yaşadığını ve şimdilik sabretmeleri gerektiğini söyler. 

Olay hakkında Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ebubekir’i gözaltına aldıklarına ve salıverdiklerine dair bir belge düzenler. Belgede gözaltı tarihi 17 Temmuz 1994 sabah 05.00 olarak belirtilir. Salıverilme tarihi ise aynı gün akşam saat 20.30 olarak yazılır. Ancak Ebubekir’in okuma yazması ve imza atabilme durumu varken, belgenin altına parmak bastırılmıştı. Yine belgedeki gözaltına alınma tarihi gerçeği yansıtmıyordu. Bütün arama çabalarına rağmen gözaltına alınan Ebubekir’den bir daha haber alınamaz.”