Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Akarsu (Stilîlê) Mahallesi'nde 26 Nisan 2019’da gece saat 23.00 sıralarında otomatik silahlarla saldırıya uğrayan Mehmet Şirin Kaya (25) hayatını kaybetmişti. Kaya’nın cenazesinden 22 kurşun çıkarılırken, saldırının “uzi” diye tanımlanan silahlarla yapıldığı tespit edilmişti. Kaya’nın öldürülmesinin ardından soruşturma kapsamında aralarında bir uzman çavuş ile 2015’te PKK tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiren Korucubaşı Medeni Konak ile polis memuru Yakup Mete’nin aile fertlerinin aralarında olduğu 5 kişi tutuklanmıştı. Kaya’nın PKK’ye katılan yakınlarının olması nedeniyle hedef alındığı belirtilmişti. Tutuklanan 5 kişi hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede saldırının detaylarına ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı. 

‘ORTAK DÜŞMAN’ OLARAK GÖRDÜLER

2015 yılında PKK’nin düzenlediği bir saldırıda yaşamını yitiren korucu başı Medeni Konak’ın Uzman Çavuş olan oğlu A. Konak, aile fertleri Y. Konak, M. Konak ve S. Konak ile 2015’te PKK saldırısında yaşamını yitiren Yakup Mete’nin kardeşi C. Mete hakkında hazırlanan iddianamede sanıkların “Kan gütme saikiyle, tasarlayarak öldürme” suçunu işledikleri belirtildi. Sanıkların PKK tarafından öldürülen yakınlarına dair bilgilere yer verilen iddianamede “şehit aileleri olduğu” tespitine yer verilerek, “…belirtilen olaylar nedeniyle Konak ve Mete aileleri ile Kaya aileleri arasında husumet başladığı, Kaya ailesinin Mete ve Konak aileleri tarafından ortak düşman olarak görülmeye başlanıldığı, Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinin (ilgili) dosyasından da anlaşılacağı üzere aileler arasındaki düşmanlığın kan gütme saikiyle kin besleme durumuna evirildiği…” ifadeleri kullanıldı. 

JANDARMA İSTİHBARATI İLE MESAJLAŞTI

Tutuklanan 5 kişiden C. Mete dışındakilerden alınan svap örnekleri ve kıyafetlerde kriminal inceleme sonucu atış artığına rastlandığına yer verilen iddianamede, C. Mete’nin Konak ailesine istihbarat sağladığı, keşif ve lojistik destek sunduğu belirtildi. Yine C. Mete’nin saldırının ardından Kaya’nın cenazesi yerde iken olay yerine geldiğine de yer verilen iddianamede Mete ile öldürülen Kaya’nın komşu olduğu da yer aldı. İddianamede Mete ile ilgili dikkat çeken bir detay da yer aldı. Söz konusu detaya göre Mete, gözaltına alınmadan kısa bir süre önce whatsapp üzerinden ******507 numaralı bir telefondan kendisine “Neden üstüne alacakmış mal mı” diye bir mesaj geldi. Söz konusu mesajın altında ve üstünde yer alan mesajların ise, silindiği tespit edildi. C. Mete, kendisine yazan kişi ile ilgili “Bana sormuş olduğunuz cep telefonu numarası Mardin İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube’de görevli Murat Başçavuş’a aittir… Bu mesaj bana gelmemiştir” savunmasında bulunurken, söz konusu mesaja dair iddianamede savcılık tespiti yer almadı. 

OLAY YERİNDE TESPİT EDİLDİ

Olayın failleri arasında bulunan uzman çavuş A. Konak, savunmasında “Ben Nusaybin J.Komd. Tabur Komutanlığı’nda uzman çavuş olarak görev yapmaktayım. 25.04.2019 günü saat 21.00 sularında bölüğümüz ile birlikte sözde Ömeryan kırsal alanında bulunan Aytepe Köyü kırsalında operasyonel faaliyet için çıkış yaptık. 27.04.2019 günü saat 04.00 sularında Yandere Mahallesi’nde araçlara bindik ve Çadırkentte bulunan Tabur binasına geldik” ifadeleri ile olay tarihinde operasyonda olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Nusaybin Komando Tabur Komutanlığı’nda A. Konak’ın arkadaşlarının tanık olarak ifadesi alındı. İddianameye göre A. Konak’ın arkadaşları ortak olarak “A. Konak’ın olay sırasında görevde bulunduğunu, A.’nın görevde bulunduğu sırada cep telefonunun yanında olduğunu, A.’nın görev sırasında herhangi bir şekilde silahla ateş etmediği” beyanlarında bulundu. 

Ancak uzman çavuş A. Konak ve asker arkadaşlarının beyanlarına rağmen A. Konak’ın elinde ve kıyafetlerinde atış artıkları tespit edildi. Yine HTS kayıtları ve PTS kayıtları ile A. Konak’ın telefonunun saldırı günü Akarsu Köyü yakınlarındaki baz istasyonundan sinyal verdiği tespit edilirken, iddianamede “Öldürme olayının faillerinden olduğunun anlaşıldığı” tespiti yer aldı. 

MA / Ahmet Kanbal