Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015 yılında valilik kararıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında katledilen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Aziz Yural ve Eyüp Ergen ile Beytüşşebap ilçesinde katledilen Şeyhmus Dursun, mezarları başında anıldı. Anma törenine Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) bileşenlerinin temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz ile partinin ilçe yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Türk Tabip Birliği (TTB) temsilcileri katıldı. Sağlıkçıların mezarlarına karanfil bırakıldı. 

BARIŞ MÜCADELESİ

Anmada konuşan SES Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sıddık Akın, arkadaşlarının halka sadece sağlık hizmeti sunarken vurulduğunu hatırlattı. Şimdiye kadar arkadaşlarının faillileriyle ilgili bir soruşturmanın açılmadığını ifade eden Akın, “Halka sağlık hizmeti  sunmak ve bu ülkeye barışın gelmesi için mücadele yürütüyorlardı. Hedef alınan yürütülen barış mücadelesiydi. Bu mücadele baltalanmaya çalışıldı. Kurulduğumuz günden beri bu ülkedeki sorunların konuşularak çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu sorunların en başında Kürt sorunu var. Özgür bir yaşam mücadelesi veriyoruz. Arkadaşlarımızın mücadelesi de buydu. Onların mücadelesine sonuna kadar bağlı kalacağız. Onların hayallerini gerçekleştirinceye kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘KÜRT HALKININ TARİHİ OLDULAR’

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, tekçi bir devlet anlayışla halkların inkâr edildiğini ifade ederek, “Bunun için 2014 yılında Milli Güvenlik Kurulu kararıyla Kürt halkının mücadelesini bitirme kararı aldılar. Bunun için şehirlerimiz ablukaya alındı. Arkadaşlarımız emekçiydi. Eşitlik için mücadele ediyordu. O ablukada kalan insanlara sağlık hizmeti sunuyorlardı. Yüzlerce insanımızla birlikte sağlıkçılarımız da katledildi. O arkadaşlarımız ölmedi, Kürt halkının tarihi oldular” diye konuştu.