Muş’un Malazgirt ilçesinde, aile içerisinde tecavüze maruz kalan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde öldürülen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma 5 saat gecikmeli başladı.

Fatma Altınmakas’ın aile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen tutuklu sanık Kazım Altınmakas ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, sanık Altınmakas bir önceki duruşmada yaptığı savunmayı tekrar etti. Mahkeme heyeti tarafından daha sonra Kazım Altınmkas’ın yeğeni olan Erhan Altımakas’ı tanık olarak dinledi. Erhan Altınmakas olaya dair bir bilgisinin olmadığını belirtti. Altınmakas, amcası Kazım Altınmakas’a evinin Bursa’ya götürülmesi hususunda herhangi bir baskının olup olmadığını ise bilmediğini ifade etti. Dosya savcısı Fatma Altınmakas’ın en büyük çocuğunun tanık olarak dinlenmesini talep etti. Yapılan talep mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

Fatma Altınmakas’ın aile avukatı tarafından dosyanın bilirkişi olarak bir sosyoloğa gönderilerek incelenmesi ve rapor hazırlanması istemi ise mahkeme heyeti tarafından ret edildi.

Duruşma eksik olan evrakların tamamlanması, HTS kayıtlarının dosyaya eklenmemiş olması ve diğer tanıkların dinlenmesi üzerine ertelendi.

OLAYA DAİR

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan ve 6 çocuğu olan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi S. Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğrayarak, tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz 2020'de Konakkuran Jandarma Karakolu'na suç duyurusunda bulundu. Şikayet sonrası S. Altınmakas gözaltına alındı ancak tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçeleriyle serbest bırakıldı. 

Ayrıca Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda, Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıktı. S. Altınmakas'ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından öldürüldü. Kazım Altınmakas, “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. 

Fatma Altınmakas’a tecavüz eden S. Altınmakas'ın tutuklanması için Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuru ise “adli kontrol tedbirleri ölçülü” denilerek reddedildi. Görülen ilk duruşmada Fatma’ya tecavüz ettiği belirtilen S. Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden S. Altınmakas,  “Kazım abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” itirafında bulundu.