Yüksek yaylaları ile hayvancılığın en iyi yapıldığı bölgelerden biri olan Kars’ta, kadınların bin bir emekle ortaya çıkardığı ürünler dünyaca tanınan markalar haline geliyor. Ünlü Kars kaşar peyniri ve gravyer peynirinin yapıldığı yörede, çok sayıda özgün peynir çeşidi bulunuyor. 

Digor ilçesine bağlı Dağpınar (Bazarcıx) beldesinde yaşayan kadınlar, yöreye özgü ‘çeçil peyniri’ yapımına başladı. 

Sabahın erken saatlerinde işe koyulan kadınlar, inekleri sağdıktan sonra elde ettikleri sütü makineden geçirerek yağından arındırıyor. Sütü, mayalanarak yaklaşık bir saat bekletiliyor. Mayalanan süt, yakılan tandır veya kömür sobalarının üzerindeki kazanlarda kaynatılıyor. Ardından suyundan süzülerek, tel tel olana kadar elle yoğurma işleminden geçiriliyor. 

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'

Zorlu bir yapımı olan peyniri hazırlayanlardan biri de Perihan Vargün. Tüm işlemlerden sonra “Artık sabah kahvaltısına peynirimiz hazır” diyen Vargün, çeçil peynirinin talep edilen bir peynir olduğunu söylüyor. Birçok kadının bu işi yaptığını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Perihan, “Kilosu 15 liradan satılıyor. Zaten emeğimiz evde de dışarıda da görülmüyor. Her işi yapmamıza rağmen erkekler ‘akşama kadar evdesiniz’ diyerek, verdiğimiz emeği hiçleştiriyor. Tüm işleri yapan biziz ama karşılığındaki para çok az” dedi.