Kars Belediyesi, İstanbul ve İzmir’in ardından Ankara’da da doğal ürünlerin satışını yapmaya başladı. Kars Belediyesi’nin doğal ürünler satışı yapmak üzere kurduğu KarSbel, Ankara’da “Bizim Değirmen Kooperatifi” ile birlikte ürünleri halka ulaştıracak. Tamamen kadınların çalıştığı sosyal tesislerde üretilen bal, kaşar, tereyağı, çeçil peyniri, kaşar peyniri, gravyer, Kars kazı, Kars ketesi, Kars eriştesi, Kağızman dut pekmezi, pestil, köme gibi Kars’ın organik doğal ürünleri için kooperatif sipariş almaya başladı. 10 gün içinde açılması beklenen satış merkezine ilk ürünler ulaştı.

DOĞRUDAN TÜKETİCİYE

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, doğal ürünlerin Ankara’da satışının yapılmaya başlanmasına ilişkin, “Doğrudan aracısız, komisyonsuz satışla tüketiciye daha ucuz ürün temin etmez istiyoruz” dedi. Bilgen, “Ankara’da ‘Bizim Değirmen Kooperatifi’ farklı şehirlerin yöresel ürünlerini de satacak ama Kars Belediyesi’nin ürettiği ürünlerinin satışında da bizimle çalışacaklar. Elbette ki biz hem üretimi hem de tüketimi kooperatifleştirmek durumundayız. Üreticiyi de örgütleyerek, onu da komisyonculara emeğini, alın terini kaptırmadan doğrudan tüketiciye ulaşmasına yardımcı olacağız” diye belirtti.

ÜRETİCİYİ TEŞVİK AMAÇLI

Bilgen, Kars’ta küçük esnafla rekabeti amaçlamadıklarını, aksine şehrin üreticilerini teşvik etmek, kalite standartlarını yakalamak ve pazarlama sorunlarına yardımcı olabilmek amacıyla yola çıktıklarını belirterek, “Kars’ta süt ürünleriyle ilgili en büyük sorun, sütün doğrudan üreticisinin bir yıl önceden aracılar tarafından borçlandırılması. Süt temininde de üreticilerimizi bir araya getirebilirsek, komisyonculara borçlarına karşılık ucuz süt vermek yerine, doğrudan üretime sütü katma imkanı bulacaklar. Bu da onlar için büyük bir avantaj sağlayacak” diye konuştu. 

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ

Bilgen, koronavirüs günlerinde sağlıklı, temiz, içinde katkı maddesi olmayan ürünü tüketiciye ulaştırmanın önemine değinerek, “Tüketicinin bilinçli hareket etmesi komisyonculara, büyük markalara değil; küçük üreticiye destek olması da tüketim kültürü için ileri bir adım olabilir. Biz hem paylaşmayı hem dayanışmayı önemsiyoruz hem üretici hem bilinçli tüketiciyi birlikte inşa etmiş olacağız. Ramazan dolayısıyla da dayanışmanın, yardımlaşmanın kooperatifler aracılığıyla yaygınlaşmasını sağlayabiliriz. Paylaştıkça soframızın büyüyeceği, dayanıştıkça toplumsan barışın gelişeceğini hepimiz bilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

ÖRGÜTLÜ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ihraç edilen sosyolog ve Bizim Değirmen Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Veli Saçılık, 10 gün içinde satış merkezinin açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, şunları söyledi: “Kars’tan İzmir’e, İstanbul’a kadar kooperatifler ağı oluşturarak, örgütlü tüketicinin, örgütlü üreticiden doğal gıdaya, uygun fiyatlarla ulaşmasını hedefliyoruz. İnsan-doğa arasındaki ilişkinin korona günlerinde tekrar ayağa dikilmesi ve bilinçli bir toplum oluşturulması açısından kooperatiflerin ve insanlar arasındaki dayanışmanın artmasını istiyoruz.”

TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA DAVET

Ankara Bayındır Sokak 48 numarada hizmet verdiklerini aktaran Saçılık, kooperatifleşme ve toplumsal dayanışma çağrısında bulundu.

MA / Emrullah Acar