Kars Belediyesi bünyesinde açılan Kadın Dayanışma Merkezi'nde, kadınlara psikolojik, sosyal ve hukuksal destek sunuluyor. Belediye hizmet binasında 6 Mayıs’ta açılan merkezde, kadınlara ulaşılarak sorun ve talepleri dinlenilip, robotlaştırılıyor. Koronavirüs (Kovid-19) sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığını hatırlatan Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, kadınların yanında yer almak için merkezi açtıklarını ve kadınların ihbar hatları üzerinden kendilerine ulaşabileceğini söyledi. 

DAHA YAŞANILABİLİR BİR KENT

Merkezi daha kapsamlı ve içinde bir takım sosyal aktivitelerin yapılabileceği büyük bir yerde açmayı planladıklarını; ancak ekonomik sebeplerden dolayı bunu şimdilik gerçekleştiremediklerini dile getiren Alaca, “Biz yerelde kadınların sorunlarını, belediyeden beklentilerinin ne olduğunu, buna yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu merkez aracılığı ile kadınlarla görüşmeler yaparak raporlar tutmayı ve tutulan raporla kadınlar için daha yaşanılabilir bir kent projelerimizi yürüteceğiz. Alo Çözüm Merkezi numaralarımızla faaliyet göstereceğiz. Şiddet gören bir kadın bize ulaştığında kendisine avukat temin edilmesi ve farklı ihtiyaçlar noktasında diğer kurumları harekete geçirmeyi planlıyoruz” dedi. 

YENİ ALANLAR YARATILIYOR 

Kadınların yaşamın her alanına dokunması gerektiğini vurgulayan Alaca, “Daha önce de kadınların istihdam edilmesi için sadece kadınların çalıştığı Mor Kafe açmıştık. Orada kadınların kendi evlerinde yaptıkları ürünlerini satmaları için bir alan açtık. Daha önce kafeye ürün getiren bir kadın arkadaşımız şuanda tandırda pişirdiği ekmekleri satıyor. Hatta yetişemiyor 2’nci bir kadın arkadaşa ihtiyacımız var. Bu da kuracağımız kadın kooperatif çalışmalarının temel taşları oluyor. 8 Mart’ta açılışını gerçekleştirdiğimiz Kadın Emek Pazarımız vardı. Bu pazar da kentin en yoğun turistlik yerlerinin birinde açılmıştı. Bu pazarda kadınlar yaptıkları her türlü ürünü sergileyip satıyorlardı; ama şuan virüs nedeniyle açık değil. Kadın Dayanışma Merkezi’mizde hem hukuki danışmanlık, hem psikolojik danışmanlık hem de sosyolojik çalışmalar yapacağız” diye konuştu. 

‘KADINLARI DİNLİYORUZ’ 

Kadın Dayanışma Merkezi’nde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak çalışan Zehra Anli ise 3 gün içerisinde 22 kadın ile görüşme gerçekleştirdiklerini paylaştı. Salgın hastalık nedeniyle kadınlara pisiko-sosyal destek verdiklerini dile getiren Anli, “Yaptığımız görüşmeler sohbet havasında oluyor ve kadınların sorun ve sıkıntılarını konuşuyoruz. En çok da ekonomik sorunları olan ve psikolojik şiddet gören kadınlar geliyor. Biz de ulaştığımız kadınlara özellikle koronavirüs nedeniyle evde nasıl vakit geçireceklerini, şiddet gören kadınlara bundan sonraki hayatlarını nasıl idame edebileceklerine dair bilgilerin yanı sıra anne ve çocuk arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğine dair bilgiler paylaşarak destek olmaya çalışıyoruz” dedi. 

UNUTULMADIKLARINI GÖRDÜLER

Karslı kadınlara seçim sürecinde Kadın Dayanışma Merkezi açılma sözünün verildiğini dile getiren Anli, kadınların yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti aktardı. Kadınların çoğunlukla istihdam alanları ve iş talep ettiğini paylaşan Anli, şöyle devam etti: “Kadınların bu taleplerinin de kurulacak kooperatiflerle karşılanması hedefleniyor.  Kadınların ev içlerinde yapacakları işlerde vermeyi amaçlıyoruz. Onun haricinde şiddet anında ne yapmaları gerektiğine dair bilgilendirmeler yapıyoruz. Her zaman telefonlarının yanlarında olması ve ev içinde kilitlenecekleri bir odanın olması gerektiğini söylüyoruz. Tartışma anında uzatmamalarını ve polis, jandarma ya da bizim çözüm merkezimizi, 444 71 13 ve 0537 713 10 66 numaralarıyla aramalarını istiyoruz. Daha sonraki süreçte de biz her şekilde kendilerine destek olacağız.”  

Mezopotamya Ajansı / Dindar Karataş