Ramazan Ayı, diğer 11 ay içinde en kutlu rahmet, bereket ve mağfiret ayıdır. Bu kıymetli ay içinde de en kıymetli vakit, gün gece Kadir Gecesi'dir. Bu gecede bolca dua etmeli, tövbe etmeliyiz. Bu geceyi ibadetle ve duayla değerlendirmeliyiz. Geçmiş günahlarımız ve pişmanlıklarımız için, hayırlı bir eş, iş ve bol hayırlı kazançlar için, kalbimizde ne varsa bu gece isteyebiliriz. Kuran'ı Kerim Kadir gecesini şu ayetle müjdeliyor:

“Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

Kadir gecesini dua, zikir, ibadet ve tesbihlerle dolu dolu geçirmeliyiz dedik. Peki Kadir gecesi okunacak dua hangisidir? Peygamberimizin Kadir gecesinde okuduğu dua var mı? İşte Kadir gecesi duası Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamı...

PEYGAMBERİMİZİN KADİR GECESİ DUASI (ARAPÇA TÜRKÇE OKUNUŞU VE ANLAMI)

İşte Peygamberimizin Kadir gecesi duası Arapça Türkçe okunuşu ve anlamı...

Hz. Aişe (r.a.) buyuruyor: "Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?' Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam;

Peygamberimizin Okuduğu Kadir Gecesi Duası Türkçe Okunuşu

"Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî."

Kadir Gecesi Duası Anlamı

"Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle"

dersin. buyurdu Hz. Aişe'ye (r.a). (Tirmizî, Daavât, 84; İbn Mâce, Duâ, 5.)

Bu Kadir gecesi duası hadis kaynağı olarakda sahih hadistir. Kaynağ güvenilir ve nettir. Bu sebeple de tüm müslümanların bu hayırlı ve bereketli vakitte kendi için dua ederken bunuda okuması, duasına katması duayı daha bereketli ve güzel kılar. Allah bu gecede bizleri duası kabul olunanlardan eylesin.

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Kadir gecesinde yapılabilecek ibadetler:

  • Kuran okuyabiliriz.
  • Tesbihler ve zikirler çekebiliriz.
  • Bolca nafile namaz kılabiliriz.
  • Bolca dua edebiliriz.
  • Salatı tesbih namazı kılabiliriz.
  • Teravih namazını ailecek cemaat olarak eda edebiliriz.
  • Kapı komşumuza yemek ikramında bulunabiliriz.
  • Anne, babamızı ve yakın akrabalarımızı arayarak onları mutlu edebiliriz.
  • Sadaka verebiliriz.
  • Çocuklarımıza Kadir gecesinin önemi anlatarak sevdirme amaçlı hediyeler alabiliriz.
  • Kadir gecesinde hiç uyumayarak seher vaktini zikirle ve duayla geçirebiliriz.

Kadir gecesinde birçok sitede kaynağı belli olmayan içerikler verilerek dualar yayınlanmaktadır. Fakat sahih, güvenilir hadis kaynaklarında geçen Kadir gecesi duası yukarıda sizler için hazırladığımız duadır. Başkada Kadir gecesine özel, Kadir gecesi ismi ile geçen farklı bir dua bulunmamaktadır. Yanlız yine aynı şekilde güvenilir sahih hadislerde geçen fakat Kadir gecesine özel olmayan, Peygamberimizin okuduğu birçok dua bulunmaktadır. Kadir gecesinde bu dualarda okunabilir. İşte Kadir gecesinde okunabilecek diğer dualar...

KADİR GECESİNDE OKUNABİLECEK DİĞER DUALAR

Dualar ve zikirler her gün yapılması tavsiye edilen ibadetlerdir. Ramazan'da yapılması daha faziletlidir. İşte Ramazan ayının rahmet ve bereketinden istifa etmemizi sağlayacak, hadislerdede okunması tavsiye edilen dualar ve zikirler...

Kadir Gecesinde Okunması Tavsiye Edilen Peygamberimizin Okuduğu Dualar

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allah’ım! Seni zikretmek, nimetlerine şükretmek ve sana en güzel biçimde ibadet etmek konusunda bana yardım et.” (İbn Huzeyme, Dua, No:751; Hâkim, No: 1838, I, 499)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allahım! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim.” (Müslim, Zikir 72)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allahım! Bana helâl rızık nasib ederek haramlardan koru! Lutfunla beni senden başkasına muhtaç etme!” (Tirmizî, Daavât 111)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır, bana âfiyet ve hayırlı rızık ver.” (Müslim, Zikir 35)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allahım! Senden beni doğru yola iletmeni ve o yolda başarılı kılmanı niyâz ederim.” (Müslim, Zikir 78)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Dua:

“Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle.” (Hâkim, De’avât, No:1878)

Peygamberimiz'in (s.a.v) Okuduğu Tövbe Duaları

İbn-i Ömer -ra şöyle rivayet eder: “Biz, Efendimiz’in (SAV)'in bir mecliste yüz defa: Rabbiğfirli ve tub aleyye inneke entettevvabüürrahim. «Allâh’ım! Beni bağışla ve tevbemi kabûl buyur! Çünkü Sen tevbeleri çok kabûl eden ve çok merhamet edensin.» dediğini sayardık.” (Ebû Dâvûd, Vitir, 26/1516; Tirmizî, Deavât, 38/3434)

Ebû Hüreyre (ra) da şöyle der: “Efendimiz’den daha çok 'Estağfirullahe ve etubü ileyhi "Allâh’a istiğfâr eder ve O’na tevbe ederim!» diyen başka birini görmedim." (Nesâî, Kübrâ, IX, 171; İbn-i Hibbân, Sahîh, III, 207/928)

Peygamber Efendimiz’in (SAV)'in tövbe duası:

(Allahümme inneke afüvvün kerimün tühıbbül afve feğfü anni-Ey Rabbim! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, ben günahkar kulunu da affet!) Buhari; Tecrid-i Sarih Tercümesi.

Peygamber Efendimiz’in (SAV)'in en çok tekrarladığı dua:

Peygamberimiz (SAV)'in zevcesi Hz. Aişe’ye (ra): “Resulullah vefatından önce en çok hangi duayı yapardı?” diye sordum. O da: “Daha çok şu duayı yapardı.” dedi: سُبْحاَ نَ اللّٰهِ وَ بِحَمْدِ ەِ اَسْتَغْفِرُ اللّهِ وَ اَتُوبُ اِلَیْهْ “” (Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullahi ve etübü ileyh- Allahım seni hamdinle tesbih ederim, mağfiretini diler, günahlarıma tevbe ederim.) Buhari; Sahih-i Buhari / Tefsir, Nasr.

Kadir Gecesinde Okunabilecek Zikirler ve Tesbihler

İşte Ramazan'da okunması tavsiye edilen ve Peygamberimizin'de okuduğu zikirler...

“Her kim günde yüz kere «Sübhânallâhi ve bihamdihi» “Allah’ı hamd ile tesbih ederim” derse o kimsenin hataları deniz köpüğü kadar da olsa dökülür, yâni mağfiret olunur.” (Buhârî, Deavât, 65)

“İki kelime vardır ki Rahman Teâlâ’ya sevgili, lisanda hafif, mîzanda da ağırdırlar. Bunlar: Sübhânallâhi ve bihamdihi sübhânallâhi'l azîm. Anlamı: Allah’ı hamd ile tesbîh ederim, büyük Allah’ı tesbîh ederim.» kelimeleridir.” (Buhârî, Deavât, 65)

Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh. (Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, ancak Allah’ın tevfik ve yardımıyladır.»)

Sübhânallâhi ve bihamdihi sübhânallâhi'l azîm. (Allah’ı hamd ile tesbîh ederim, büyük Allah’ı tesbîh ederim.)

Sübhanallahi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. (Allah eksik sıfatlardan beridir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür.)

Sübhanallah. (Allah noksanlardan münezzehtir.)

Elhamdülillah. (Şükür Allah’adır, Allah’a şükürler olsun, hamd Allah’adır.)

Allahu ekber. (Allah en büyüktür. Allah her şeyden üstündür, uludur, azametlidir.)

Hasbünallahü ve ni'melvekîl. (Allah bana yeter. O ne güzel vekildir.)

Men eksera zikrâllâhi ehabbehûl'l teale. (Allah’ı çok zikreden kimseyi Allah Teâlâ sever)

“Zikrin en faziletlisi Lâ ilâhe illallah’tır. ” (Tirmizî, Daavât 9.İbni Mâce, Edeb 55)

“Muhakkak ki Allah Teâlâ’nın doksan dokuz ismi (Esmaül Hüsna) vardır. Kim bunları bellerse cennete girer.” (Buharî, Daavât, 68.)

“Ne ben, ne de benden evvelki nebîler 'Subhanallahi ve’l hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallahu vellahu ekber.' tesbîhinden daha efdal bir kelime ile tesbîh etmemişlerdir.” El-(Câmiu’s-Sağîr.)

Bir bedevî Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek:

– Bana söyleyeceğim bir zikir öğret, dedi. Resûl–i Ekrem ona şu zikri okumasını tavsiye etti: 

“Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, Allâhü ekber kebîran ve’l–hamdü lillâhi kesîrâ ve sübhânallâhi Rabbi’l–âlemîn, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l–Azîzi’l–Hakîm:" 

"Tek olan Allah’tan başka ilâh ve O’nun bir eşi ve benzeri de yoktur. Kudreti ve saltanatıyla Allah en büyüktür. Bitip tükenmeyen hamd O’na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim. Günahtan kaçacak güç, ibadet edecek kuvvet ancak Azîz ve Hakîm olan Allah’ın yardımıyla kazanılabilir.”

Bedevî: 

– Bunlar Rabbim için söyleyeceğim dua ve zikirlerdir. Kendim için ne söylemeliyim, dedi. Resûl–i Ekrem: 

“Allâhümmağfir lî verhamnî vehdinî verzuknî: Allah'ım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver, de.” buyurdu. (Müslim, Zikir 33–36.)

"Estağfirullahe'l- azim ve etübü ileyh." (Azim olan Allah'ı tesbih ve O'na hamd ederim)

"Allâhumme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin bi adedi ilmike". (Ey Allah'ım ! Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V.) ve Efendimiz Hz.Muhammedin (S.A.V.) aline nihayetsiz olan ilminin adedince salatu selam ve bereketler ihsan eyle.)

KADİR GECESİNDE OKUNACABİLECEK DİĞER ZİKİRLER

  • Estağfirullah El Azim
  • İhlas Suresi
  • La İlahe İllallah
  • Salavat-ı Şerif
  • Habinallahü Vegniğmel Vekil
  • Bsmillah - Bismillahirrahmanirrahim
  • Ya Baki Entel Baki
  • Ya Latif
  • "Lâ ilâe illallah",
  • "Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm"
  • "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed",
  • "Estağfirullah",
  • "33 Sübhànallah",
  • "33 Elhamdülillâh",
  • "33 Allahu ekber",
  • "Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi."
  • "Allahumme ecirna minennar."
  • İnnalillahi ve inna ileyhi raciun.
  • Lebbeyk Allahümme Lebbeyk
  • "Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber"
  • "Lâ ilâhe illallâhu'l Melikül Hakkul Mübin"
  • "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm",
  • "Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi"
  • "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr"
  • Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, Allâhü ekber kebîran ve’l–hamdü lillâhi kesîrâ ve sübhânallâhi Rabbi’l–âlemîn, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l–Azîzi’l–Hakîm
  • Estağfirullahe'l- azim ve etübü ileyh
  • Allâhümmağfir lî verhamnî vehdinî verzuknî
  • "Allah" zikirlerini çekmek büyük sevaptır. Yapılması normal gündede tavsiye edilen zikirlerdir.

Sadece Ramazan'da okunacak, bilhassa Ramazan ayına özel zikirler ve tesbihler hadis ve diğer kaynaklarda geçmemektedir. Bazı sitelerde Ramazan ayından okunacak dualar, Ramazan'da okunacak zikirler olarak verilen kaynaklar kesin değildir. Fakat bu zikirler her zaman okunabilir ve okunması faziletlidir.