Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Taksim Hill Otel’de “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe” başlığıyla çalıştay düzenledi. Çalıştaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Dilşat Cambaz Kaya'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Çalıştayda açılış konuşması yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İzmir depreminde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Meclis'e sunulan bütçenin cinsiyetçi bir bütçe olduğunu ifade eden Başaran, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Başaran, “Biz HDP olarak her zaman toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçelemeyi savunduk. Türkiye’de bütçe komisyonunda katılımcılık esası yok sayılıyor. Biz defalarca bu konu ile ilgili uzmanlar ile görüşülmesi gerektiğini savunduk. Bu bütçede toplumsal cinsiyet eşitsizliğin olduğu bir bütçe. Biz toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe nedir,  bunun konuşulması tartışılmasının yapılmasının çok elzem olduğunu savunuyoruz. Bütçelemede sadece sığınaklar, kadın merkezleri için değil toplumdaki eşitsizliği tümüyle kaldıran bir bütçeleme olmasını istiyoruz” diye konuştu. 

KADINLAR GÖRÜLMELİ

Bakanlıkların bütçelemeleri yapılırken kadının görülmesi gerektiğini vurgulayan Başaran,  “Bugün bu çalıştayı yapmak bu konuya kısmen bir çözüm olacak. Bütçeleme yapılırken Meclis bünyesinde kurulacak bir komisyonla toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bir nebzede olsa bunun giderilebilmesi için bugün bu çalıştayı yapıyoruz. Sorunlarımızın tamamını çözmeyecek ama bizim için bir adım olacak. Aramızda akademisyenler bu konu ile ilgili çalışan kurumlar var. Onlarında katılımı ile neler yapılabileceğini konuşacağız” diye belirtti. 

HALKLARIN BÜTÇESİ OLMALI

Ardından söz alan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bütçenin cinayetlere sebebiyet veren mütahitlerin bütçesi değil halkların bütçesi olması gerektiğini söyledi. Bütçe komisyon çalışmaları öncesinde hiçbir sivil toplum örgütü çağrılmadığını paylaşan Kerestecioğlu, “Burada aramızda olmayan kadınlarla da birlikte bu durumu ZOOM üzerinden konuşacağız. Burada konuştuklarımızı, paylaştıklarımızı aynı zamanda bütçe tartışmalarında da dile getireceğiz" diye kaydetti. 

Kerestecioğlu'nun konuşmasının ardından çalıştay, basına kapalı olarak sürdü.