İpek Er’e tecavüz edip, intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan fail uzman çavuş Musa Orhan’ın yargılamasına 16 Ekim'de Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. Kamuoyunun tepkisi üzerine tutuklanan ve bir hafta sonrasında serbest bırakılan Musa Orhan’ın cezasız kalmaması için kadınlar, davaya katılım çağrısı yaptı. 

'KATLEDİLEN TÜM KADINLARIN DAVASINI SAHİPLENELİM'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Yöneticisi Gülnur Deli, bölgede yürütülen özel savaş politikalarının İpek Er şahsında açığa çıktığını söyledi. Deli, "1990'lı yıllarda taciz ve tecavüz politikasıyla kadınlara saldırılıyordu. Bugün de aynı konseptle Kürt kadınlarına saldırılıyor. Diyarbakır, Dersim, Urfa, Mardin ve bölgenin birçok ilinde özel savaş politikası  yürütülüyor. Aşk ve evlilik adı altında Kürt gençlerine yaklaşılıyor. Bu şekilde kandırıp düşürüyorlar. Bizler bunlara karşı mücadele ediyoruz. Musa Orhan'ın cezası kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Batman'lı kadınlar olarak bütün Türkiye'li kadınlara sesleniyoruz. Davaya sahip çıkalım. 16 Ekim'de İpek Er ve katledilen bütün kadın davalarını sahiplenelim" ifadelerini kullandı.

'DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'

HDP Batman İl Yöneticisi Ruken Işık adalet yerini bulmadığı sürece mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Işık, Musa Orhan'ın yargılandığı davaya katılım çağrısı yaparak, İpek’in annesini yalnız bırakmayacaklarını kaydetti. Işık "İpek ölmeden önce 'Kimse bana sahip çıkmadı' dedi. İpek'in sözü hepimizi derinden yaraladı. Bizler yeterince sahip çıkamadık.  Hem hastane sürecinde hem de cenaze törenine katılmamız için bir sorun çıkarıldı. Bu nedenle bu ağır yükü aile tek başına üstlendi. İpek'in yaşadıkları hepimizi derinden üzdü. İpek'in annesi birçok yere başvurduğu halde İpek'e sahip çıkılmadı. Musa Orhan olaydan uzun süre sonra tutuklandı. Başka İpekler bunları yaşamasın ölmesin diye bizlerde davanın takipçisiyiz. Davanın önünü kapatmak için birçok girişimde bulunuldu. Bizlerin aile olan irtibatımızın önüne geçmek istediler. Ancak hem İpek'in ailesi özellikle annesi ve bizler davanın açılması için elimizden geleni yaptık. Musa Orhan'ın gerekli cezayı alması için 16 Ekim tarihinde davayı takip edeceğiz” dedi. 

'KADIN İRADESİNİ YOK SAYAN POLİTİKALARA KARŞI DURACAĞIZ'

Sistemin kadınların iradesini kırmak istediğine dikkat çeken Tevgera Jinên Azad (TJA)  aktivisti Gurbet Doğan, kadınların buna izin vermeyeceğini vurguladı. Doğan, "Ancak bizler de irademizi savunuyoruz. Genç kadınlar bu bilinçle kadınlara yönelik saldırı politikalarına karşı çıkmalıdır. Onlar ne yaparsa yapsın bizler geri adım atmayacağız. Bizler kadının iradesini yok sayan politikalara karşı güçlü bir duruş sergileyeceğiz. Tabi ki bu duruş çerçevesinde İpek'in davasını sahipleniyoruz. İpek yalnız değildir. Bütün kadınlar sahiplenmelidir” sözlerini kullandı. 

'BU DAVA BÜTÜN KADINLARIN DAVASI'

İpek'in davasına sahip çıkmanın, kadına yönelik şiddet taciz ve tecavüze karşı çıkmak anlamına geldiğini ifade eden Batman Belediye Meclis Üyesi Şükran Çelebi ise şu sözleri kullandı: "İpek şahsında tecavüzcüler Kürt kadınına saldırmak istedi. Bizler bu saldırıların karşısında duruyoruz. Kadın mücadelesi bu saldırıları geriletecektir. Bütün kadınlara sesleniyorum, İpek'in davasına çıkalım. Bu dava sadece İpek'in değil, önce Kürt kadınlarının sonra da Türkiye'de yaşayan bütün kadınların davasıdır. Bu nedenle sahiplenilmesi de çok önemlidir.”