İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, hayatı durduruyoruz” şiarıyla binlerce  kadın Taksim Tünel’de bir araya geldi. Kadınlar,  "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Asla yalnız yürümeyeceksin", " Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Jin jiyan azadi", “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını attı.

Çalgı aletleri, düdükler, zılgıt ve alkışlarla çekilme kararını protesto eden kadınlar, "İsatanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz", " Yasayı, anayasayı uygula", "6284'ü uygula", "Kadınlar isyanda", “Yaşam için isyandayız”  dövizlerini taşıdı. Kadınlar, Deniz Poyraz ve erkekler   tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını da taşıdı.

‘KARARI TANIMIYORUZ’

Tünel’de bir araya gelen binlerce kadın, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, bizim için bitmedi” pankartını açtı. Kadınlar, sözleşmeden çekilmekle birlikte devletin kadınları dövme,kadınlara şiddet uygulama özgürlüğünü erkeklere verdiklerini belirterek tepkilerini dile getirdi. Kadınlar, “Mücadelemiz, isyanımız, dayanışmamız her yerde. Bugün devlet erken yaşta evlendireceğim diyenlerin yanında oldu. Biz haklarımız, özürlüğümüz içinde dünyayı yerinden oynatmaya çok alışığız. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeye niyetimiz yok, tek adamın kararını tanımıyoruz” diye haykırdı.

“Tek adamın” kararını tanımadıklarını belirten kadınlar, şu ifadeleri dile getirdi: “Sanıyorlar ki tek adam bizim adımıza karar verirse, üstümüze polis yığarlarsa, tüm sokakları kapatırlarsa susarız sanıyorlar, hayatlarımızdan haklarımızdan vazgeçeceğiz sanıyorlar. Ama yanılıyorlar. Katiller canımıza kast etmiş durumdalar. Sözleşmeden çekilerek katillerle bir kez daha iş birliği yaptıklarını gösterdiler. Canımıza göz dikenleri kabul etmiyoruz. Haklarımıza, hayatlarımıza müdahaleyi kabul etmiyoruz. ‘Eşit değilsiniz’ diyenleri, tek adamın kararını, şiddetin suçunu bize atanları kabul etmiyoruz. Biz kadınlar çok öfkeliyiz. Her gün hayatlarımıza müdahale ettikleri için, arkadaşlarımızı aramızdan aldıkları için öfkeliyiz. Sözleşmeyi çekerek gücümüzü kırmaya çalışıyorlar. Ama biz birbirimizden güç alıyoruz. Sözleşme aileyi bozuyormuş diyorlar. Erdoğan eylem planı açıklarken, o kutsallarda öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Aile değil, kadınız ve kadınlar isyandayız. O kutsal aile içinde şiddet var, sözleşmeden çekilmenin tek amacı da aile içindeki şiddetin üstünü örtmek. Erkek vuruyor, devlet koruyor.”

KATLEDİLEN KADINLAR ANILDI

Kadınlar daha sonra erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini tek tek sayarak, isimlerin anıldığı sırada “buradayız” dedi.

Binlerce kadın İstiklal Caddesi’nde ellerindeki dövizler ve sloganlar ile yürümeye başladı.