Kadınlar Birlikte Güçlü’nün, Kandıra Cezaevi’nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer için "Kadın tutsaklara işkenceye son" sloganıyla Süreyya Operası önünde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Polis açıklmanın yapılacağı Süreyya Operası önünü ablukaya aldı. Yasağı protesto eden kadınlar, alkış ve zılgıtlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar erkek devlet şiddetine karşı  sokakları terk etmeyeceklerini belirterek, mücade mesajı verdi.

‘CEZAEVLERİ İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ’

Alkış ve zılgıtlarla yürüyen kadınlar kısa bir konuşma yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü’den Feride Eralp, mücadele eden kadınlara karşı cezaevinin cinsel şiddetiyle, sağlık hakkına müdahalesiyle siyasi intikam aracına dönüştüğünü söyledi. "Yargının bir ceza ve adalet aracı olarak değil, erkek-devlet şiddeti ve işkence biçimi olarak işlemesine alışmayı reddediyoruz" diyen Eralp, " Arkadaşlarımız serbest kalana, gerçek adalet sağlanana, cinsel şiddet son bulana ve sorumluları ceza alana kadar birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Başta çıplak arama olmak üzere kadınlara yönelik cinsel işkencelerin ve tehdidinin sistematikleştiği, gözaltı ve tutuklamaların cinsel işkence imkânı sağlama aracına dönüştüğü koşullarda, biz kadınlar sadece evlerde, sokaklarda, meydanlarda değil, hapishanelerde de birbirimizi bırakmıyoruz.

Yol arkadaşımız Aysel Tuğluk, mücadele hayatı boyunca biz kadınların kazanımları için uğraştığı için, erkek egemenliğine ve erkek-devlet şiddetine karşı başkaldıracak cüreti gösterdiği için ırkçı, cinsiyetçi ve militarist devletin çeşitli saldırılarına maruz kaldı. Dün devlet  tarafından cezaevinde başka bir arkadaşımızın katledildiği haberini aldık. Garibe Gezer için yasta değil isyandayız, öfkemiz büyük. Soruyoruz: Bir kadın tek başına bir hücrede nasıl ölü bulunabiliyor? Sorumluları kim? Nasıl oluyor da bugün otopsisi apar topar, avukatlar bile beklenmeden bitirilebiliyor? Onu cinsel işkenceye maruz bırakan ve ölümüne sebep olanların, devletin bizzat ortak olduğu bu cinayetin ve gerçeklerin peşini asla bırakmıyoruz" diye konuştu.

Kadınlar alkış ve zılgıtlarla, "jin Jiyan Azadi”, “Aysel Tuğluk serbest Bırakılsın", “Kadın yaşam özgürlük”, “Garibe Gezer ölümsüzdür” salgınları atarak dağıldı. (İstanbul/MA)