Anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ı katlettiği için tutuksuz yargılanan Uzman Dr. Özgür Tarhan hakkında, karar duruşmasında “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan ve uygulanan “iyi hal” indirimiyle 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

‘HAKİMİN İNCELENMESİNİ İSTİYORUM’

Verilen cezaya tepki gösteren Karaman’ın annesi Feride Karaman, karara itiraz edeceklerini söyledi. Kararı veren hakimin incelenmesini isteyen Karaman, “Başından beri yanlı davrandı. Bu adam kimler tarafından korunuyor, nasıl korunuyor? Adalet, hakimlere, savcılara göre mi, katile göre mi? Neye göre işliyor?” diye sordu. 

“Belki de Ayşe’nin bildiği çok şey vardı ve öldürüldü” diyen Karaman, “Bir insana başı ağrıyor diye damar yolu açılır mı? Hiç hukuk bilmeyen bir insan bile ‘bu damar yolunu niye açtın’ der. Kendi kabul ediyor. ‘Damar yolunu açtım, ilacı verdim’ diyor. Bu adam uyuşturucu çetesi” dedi.

‘25 YILLIK ÖMRE 9 AY YATTI’

Adalet taleplerinin karşılık bulmadığını dile getiren anne Karaman, “Cumhurbaşkanına seslendik. Çocuğum öldürüldü dedim. Eylül ayında 25 kadın daha öldürüldü. Niye, çünkü ilgilenmiyorsunuz. Caydırıcı bir cezanız yok. Çünkü kızımı öldüren adam 25 yıllık ömre 9 ay yattı. 25 yaşındaki kızımın hayatını söndürdü. Arkasından çok iyi korunduğunu düşünüyorum. Kızım bu adamın evinde ve onun çanta dolusu getirdiği ilaçla öldü. İyi hal ne demek. Takım elbise giymek midir iyi hal. Kızım o gece ne yaşadı kim bilir. Adamın söylediği her şey düzmece” diye konuştu. 

‘ADALETİN TERAZİSİ ŞAŞTI’

Kararı veren hakimin hukuku göze almadığını ifade eden anne Karaman, “Adaletin terazisinin şaştığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nı da göreve çağırıyorum. Kendilerine bir şey söylendiğinde alıp tutukluyorlar. Bir kelime söylüyorsun, tutuklanıyorsun. Ama katil hemen serbest bırakılıyor. Ödül verdiler ‘git bir daha birini öldür’ dediler. Bu adam kimin kanununa göre dışarı çıktı” ifadelerini kullandı.

Karar duruşmasında yaşadıklarını da anlatan Karaman, şunları söyledi: “Polisler bile beraat edeceğini biliyordu. 5’inci duruşmada tahliye ettiğinde rengini belli etmişti. Yıkıldık. Davaya katılmak isteyenleri almadılar. Topluma duyurulmasını engellendiler. Bu kadar mı duyarsızsınız. Bir katili sahiplendiniz. ‘Katil dışarıda sen acınla yan’ dediler. Niye tutuklamıyorsunuz, gidip başkasını da mı öldürsün?”

‘TÜRKİYE’DE ADALET YOK’

Her kadın ölümünde kızının mezarına gittiğini söyleyen Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızım, Türkiye’de bir kadın daha öldürüldü diyorum. Maalesef Türkiye’de adalet yok diyorum. Sadece kişiye göre, makama göre, parası olana var. Kadir Şeker’i neden sahiplenmiyorlar. O bir kadını koruduğu için tutuklu. Keşke bir Kadir Şeker daha olsaydı da benim kızımı korusaydı. O adam şuan özel bir hastanede anestezi uzmanı olarak çalışmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı bunu duysun. Yine çanta çanta ilaç getirip başkalarının ölümüne sebep olacak.”

Anne Karaman, Tarhan’ın cezalandırılması için tüm yargı yollarına başvuracağını söyledi.

DAVAYA DAİR

Dikmen’de 29 Temmuz 2019’da anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ı damar yoluyla verdiği F. etken maddeli ilaçla öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Tarhan hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “tasarlayarak öldürme” suçundan müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Açılan davada sadece 9 ay tutuklu kalan Tarhan, “Delilleri karartma şüphesi olmadığı” gerekçesiyle 5’inci duruşmada serbest bırakıldı.

DOSYAYA GİREN RAPORLAR

Adli Tıp Kurumu (ATK) 5'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 13 Ocak'ta Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu raporunda, Ayşe Karaman'ın kanında bulunan F. etken maddeli ilacın oranın öldürücü olduğu tespitinde bulundu.

İLAÇ ENJEKTE ETTİĞİNİ İTİRAF ETTİ

Tarhan da ilk duruşmada, Karaman’ın baş ağrısı şikayetleri nedeniyle rahatlatmak için damar yolundan bazı ilaçlar enjekte ettiğini itiraf etmiş ancak ölümüne neden olan ilacın kendisine ait olduğunu dile getirmekle birlikte, kendisinin vermediğini belirtti. Karaman’ın ailesi ve arkadaşları ise duruşmalarda verdikleri beyanlarla, Karaman’ın sık sık kolunda morluk olduğunu söyledi.

ATK Ankara Grup Başkanlığı ise olay yerinde bulunan enjektör ve ampullerle ilgili olarak hazırladığı raporu 4, Şubat'ta tamamlayarak mahkemeye gönderdi. İncelemede Karaman’ın kanında öldürücü düzeyde olduğu tespit edilen F. etken maddeli ilaca ilişkin herhangi bir tespitin yapılmaması dikkat çekti. Söz konusu rapor, Karaman’ın ölümüne neden olan ilaca ait delillerin sanık Tarhan tarafından yok edildiği şüphesi uyandırdı.

‘İLACIN ETKİSİ HEMEN BAŞLAMAKTADIR’

Karaman’ın, ölümüne neden olan ilaca dair kanıtları kaldırmış olabileceği üzerine duran mahkeme heyeti, ilacın etki süresine dair rapor istedi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan Beşeri Tıbbi Ürün Klinik Değerlendirme Komisyonu’nun 18 Eylül tarihli dosyaya giren incelemesinde, “F. etken maddesi içeren ürünler damar yoluyla verildiğinde etkisi hemen başlamaktadır” ifadeleri yer aldı.  

Tüm bunlara rağmen Tarhan hakkında görülen karar duruşmasında, iddia makamı mütalaasını değiştirerek, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlamasından 2 ile 9 yıl arasında cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti ise Tarhan’a “iyi hal” indirimi yaparak, 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Mezopotamya Ajansı / Zemo Ağgöz