İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Ege bölge illeri İzmir, Manisa, Denizli ve Muğla'nın Bodrum ilçesinde kadınlar, "Haklarımızdan, Hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek eylem yaptı.

İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşan kadınların önüne polis barikatı kurdu. Polisler tarafından Kültür merkezinin bulunduğu sokağa sıkıştırılmak istenen kadınlar, polis barikatına karşı etten duvar örerek, izin vermedi.

KALKANLARA KARŞI KADIN BARİKATI

Kadın polisler tarafından ablukaya alınan kadınların direnmesine karşı çevik kuvvet polisleri getirildi. Kalkanlarla kadınları sıkıştırmaya çalışan polislere sloganlar ve alkışlarla karşılık verildi. Çevik kuvvet polislerinin kalkanlarına karşı kadınlar ellerini birleştirerek, barikat kurdu. Kadınlarla polislerle arasında yaşanan gerginlik devam ederken, müdahale anonsu yapıldı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Polis kalkanlarına karşı barikat kuran kadınlara ilk müdahale ardından kadınlar ara sokaklardan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yüzlerce kadın ellerinde dövizler, sloganlarla yaptığı yürüyüşün bir kez daha polisler tarafından kesildi. Kadınlara biber gazıyla müdahale eden polislere, “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla karşılık verildi.

POLİSLER KADINLARIN PANKARTINA EL KOYDU

Kadınların ellerinde taşıdığı “Haklarımız, hayatlarımız, İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” pankartı müdahale sırasında 3 erkek polis çalınarak, el konuldu. Bu sırada polislere eylemci bir kadın, “Aldın da ne oldu? Orada kadın katillerine, tecavüzcülere tepki var” sözleriyle tepki gösterdi.

KADINLAR YOL KAPATTI

Polis barikatını bir kez daha aşan kadınlar Talatpaşa Bulvarı’na çıktı. Ana yolu trafiğe kapatan kadınlar, “İsyanımızla hayatı durduruyoruz” dedi. Talatpaşa Bulvarı’nda 5 dakika yolu trafiğe kapatan kadınlara polisler tarafından bir kez daha biber gazıyla müdahale edildi. Kadınlar ana cadde üzerinden polisler tarafından itildi, birkaç kadına araba çarpması son anda engellendi.

KADINLAR DEĞİL ERKEK KORUNDU

Müdahale sırasında genç bir kadının gözüne gelen biber gazı nedeniyle fenalık geçirdi. Uzun süre abluka içerisinde nefes almakta zorlanan kadın, kadınlar tarafından su ve limon getirilmesiyle sakinleştirildi.  Polisler tarafından ablukaya alınan kadınlara bir erkek tarafından “Devlet aleyhine neden slogan atıyorsunuz, atamazsınız” sataşması yapıldı. Kadınlara tepki gösteren erkeği çevik kuvvet polisleri korumaya aldı. Duruma tepki gösteren kadınlar, “Sizin bizi böylelerinden korumanız gerekiyor. Onu korumaya almanız değil” sözleriyle tepki gösterdi.

BARİKATA İNAT İSKELEDE BİRARAYA GELDİLER

“Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla bekleyen kadınlar zaman zaman alkışlarla polisleri protesto etti. Yapılan görüşmeler ardından barikatı bir kez daha aşan kadınlar Alsancak İskelesi’nde yeniden bir araya geldi. Alsancak İskelesi’nde bir araya gelen yüzlerce kadın sık sık "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Nefrete inat, yaşasın hayat” ve “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” sloganları attı. Eylemde "Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz" yazılı pankart açıldı.

İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu adına açıklamayı Nuray Öztürk ve Deniz Şahin Gümüştekin okudu.

'KARARLARI TANIMIYORUZ'

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma taleplerini reddettiğini söyleyen Öztürk, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya yönelik girişimleri tanımayacaklarını belirterek, "AKP Hükümeti’nin iktidara geldiği günden beri, taciz, tecavüz, şiddet, çocuk istismarı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemler ve hedef gösterme politikası, ayrımcılık ve kadın cinayetleri arttı" dedi.

'ELMALI KARARI SÖZLEŞME'NİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ’

Elmalı’da çocukların cinsel istismar ve fiziksel şiddete maruz bırakılmalarına ilişkin de konuşan Öztürk, "Çocukların istismarı anlatmalarının ardından adli tıbbın da doğrulamasına rağmen anne ve üvey baba yargı tarafından alınan kan dondurucu bir kararla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu durum İstanbul Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir" diye konuştu.

'EŞİTLİK MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Türkiye'de kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların güvende olmadığını belirten Şahin Gümüştekin ise şunları şöyledi: "Bu nedenle barış, demokrasi, eşitlik mücadelesinden de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceğiz. Çürümüş düzenin ayakta kalma çabası olarak toplumu kutuplaştırmaya, sindirmeye, hak talep edeni ezmeye dönük nefret saçan kirli politikalarınız Deniz Poyraz kız kardeşimizin katledilmesine neden oldu. Deniz Poyraz’ın isyanıyla buradayız. Gökkuşağının bütün renkleriyle buradayız."

Eylem kitlenin söylediği şarkılarla ve halaylarla sona erdi.

MUĞLA

Muğla’da Menteşe Kadın Platformu, “İstanbul Sözleşmesi Bizim” diyerek Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına açıklamayı Eylem Ölmezoğlu okudu. Ölmezoğlu, “İstanbul Sözleşmesinin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal edilmesi için açılan davada Danıştay sözleşmeden çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetmiştir. Bu sebeple bugün itibariyle sözleşmeden çekilmiş sayılıyoruz. Bu kararı kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

BODRUM

İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınlar, Bodrum'da da sokaklardaydı. Bodrum Kadın Ağacı önünde biraraya helen kadınlar, isyanlarını haykırdı. Açıklamayı yapan Bodrum Kadın Kollektifi üyesi Nurgül Tarım, "Biz kadınlar, bugünü tarihe not ediyoruz. İstanbul Sözleşmesinden, tek bir adamın imzasıyla çıkılamaz. Ulusal eylem planı açıklayacaklarmış!  Erkek şiddetini besleyen, eşitsizliği ve ayrımcılığı kabul etmemizi isteyen politikaların savunucusu ve uygulayıcısı olan erkek siyasetine, Bodrum'dan bir sözümüz var: Siz istediğiniz planı yapın! Biz kadınlar, haklarımız ve hayatımız için koltuklarınızı yerle bir etmeye, erkek siyasetinizi devralmaya geliyoruz" dedi.

MANİSA

Manisa Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Manolya Meydanı'nda yapılan açıklamada kitle adına SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel yaptı.

Geleceklerinden de İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçemeyeceklerini ifade eden Demirel, yasal girişimlerle birlikte pek çok örgütün, siyasi partilerin açmış olduğu davalara cumhurbaşkanlığınca verilen cevapların manidar olduğunu dile getirdi. "Hukukun işlemediğini, bizleri koruyamayacağını daha 2 gün önce Elmalı davasındaki sonuçla gördük" diyen Demirel, kadınların hayatlarından ve geleceklerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

DENİZLİ

Denizli'de 'İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar', Çınar Meydanında eylem yaptı. Basın açıklamasını Sevil Özdemir okudu. 1 Temmuz’dan sonra da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Özdemir, "Barış, demokrasi, eşitlik mücadelesinden de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceğiz. Deniz Poyraz’ın isyanıyla buradayız. Gökkuşağının bütün renkleriyle buradayız" dedi.